Vynikající dezert z odpalovaného těsta tentokrát plněný karamelovým krémem. A aby toho karamelu nebylo málo, musí být i na povrchu ve formě polevy.
Suroviny:
- 1/2 h mléka
- 1/2 h vody
- 100 g másla
- 1 lžička cukru krupice
- špetka soli
- 1 h hladké mouky
- 4 vejce
Suroviny na karamelový krém:
- 120 g karamelové čokolády
- 300 g smetany ke šlehání
- 1 lžíce glukózového sirupu
Suroviny na polevu:
- 100 g cukru krupice
- 100 g smetany ke šlehání
- 60 g másla
- špetka soli
Postup:
- Troubu si rozpálím na 200°C. Připravím si plech s pečícím papírem.
- Připravím si odpalované těsto. V hrnci zahřeji mléko, vodu, máslo, cukr a špetku soli. Směs přivedu k varu a přisypu mouku. Stáhnu plamen a míchám, dokud nevznikne hladké kompaktní těsto, které absorbuje všechnu tekutinu.
- Vypnu plamen a těsto přendám do robotu s K-metlou. Začnu těsto promíchávat a postupně přidávám jedno vejce po druhém. Po zapracování by mělo být těsto hladké a lesklé.
- Těsto naplním do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkám na plech cca 10 cm podlouhé tvary.
- Peču 10 min na 200°C, poté teplotu stáhnu na 170°C a dopékám dozlatova cca 40 min.
- Krém si většinou připravuji den předem: smetanu s glukózou přivedu k varu a přeliji do misky na karamelovou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu ještě krátce promixuji tyčovým mixérem, zakryji fólii a dám vychladit do lednice nejlépe na noc. Druhý den krém vyšlehám do pevného hladkého krému.
- Na polevu si v kastrůlku utavím cukr na karamel a opatrně přiliji horkou smetanou. Míchám, dokud se vše nespojí, poté přidám špetku soli. Vypnu sporák a vmíchám máslo. Polevu přeliji do misky a nechám zchladnout.
- Nyní naplním éclairs krémem ( zespodu dírkami ) pomocí cukrářského sáčku s úzkou špičkou, přeliji polevou a posypu posypkou.
