Dezerty Vše

Karamelový éclair

Vynikající dezert z odpalovaného těsta tentokrát plněný karamelovým krémem. A aby toho karamelu nebylo málo, musí být i na povrchu ve formě polevy.
Suroviny:
  • 1/2 h mléka
  • 1/2 h vody
  • 100 g másla
  • 1 lžička cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 h hladké mouky
  • 4 vejce

Suroviny na karamelový krém:

  • 120 g karamelové čokolády
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 1 lžíce glukózového sirupu

Suroviny na polevu:

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 60 g másla
  • špetka soli
Postup:
  1. Troubu si rozpálím na 200°C. Připravím si plech s pečícím papírem.
  2. Připravím si odpalované těsto. V hrnci zahřeji mléko, vodu, máslo, cukr a špetku soli. Směs přivedu k varu a přisypu mouku. Stáhnu plamen a míchám, dokud nevznikne hladké kompaktní těsto, které absorbuje všechnu tekutinu.
  3. Vypnu plamen a těsto přendám do robotu s K-metlou. Začnu těsto promíchávat a postupně přidávám jedno vejce po druhém. Po zapracování by mělo být těsto hladké a lesklé.
  4. Těsto naplním do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkám na plech cca 10 cm podlouhé tvary.
  5. Peču 10 min na 200°C, poté teplotu stáhnu na 170°C a dopékám dozlatova cca 40 min.
  6. Krém si většinou připravuji den předem: smetanu s glukózou přivedu k varu a přeliji do misky na karamelovou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu ještě krátce promixuji tyčovým mixérem, zakryji fólii a dám vychladit do lednice nejlépe na noc. Druhý den krém vyšlehám do pevného hladkého krému.
  7. Na polevu si v kastrůlku utavím cukr na karamel a opatrně přiliji horkou smetanou. Míchám, dokud se vše nespojí, poté přidám špetku soli. Vypnu sporák a vmíchám máslo. Polevu přeliji do misky a nechám zchladnout.
  8. Nyní naplním éclairs krémem ( zespodu dírkami ) pomocí cukrářského sáčku s úzkou špičkou, přeliji polevou a posypu posypkou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...