Nebylo by to úplné, kdybych tady nezmínila ještě tento recept na makronky. Je to totiž moje veliká záliba a možná i díky nim jsem zjistila, jak hodně mě to vlastně baví. Rodina i kamarádi mají rádi makronky s pistáciovým krémem, ale já miluju všechno citronové, takže jsem musela přidat i ty s krémem citronovým.
Suroviny:
- 90 g bílků
- 90 g cukru krystal
- 90 g mletých mandlí (kupuji již mleté, sama je tak jemně neumelu)
- 160 g cukru moučka
- zelené a žluté barvivo (gelové)
Suroviny na krém citrónový:
- 125 g změklého másla
- 3 lžíce cukru moučka
- 3 lžíce citronového krému (lemon curd )
Suroviny na krém pistáciový:
- 120 g mascarpone
- 2 lžíce cukru moučka
- 80 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce pistaciové pasty (kupuji)
Postup:
- Pokud vím, že budu ten den péct makronky, připravím si bílky již ráno a nechám je v misce na kuchyňské desce odležet několik hodin.
- Připravím si 2 plechy se silikonovými podložkami. Mně se ty přímo určené na makronky osvědčily. Také si připravím 2 cukrářské sáčky se špičkou o průměru 0,5 – 1 cm.
- Ve stolním mixéru promixuji mandle s cukrem moučka maximálně 10 vteřin. Opravdu stačí jen promíchát a spojit.
- V robotu začnu šlehat bílky a po chvíli postupně zašlehávám 90 g cukru krystal, dokud nevznike hustý lesklý sníh. Pomocí stěrky zapracuji mandlovou směs, dokud nemá směs hustotu lávy a je lesklá.
- Směs rozdělím do 2 misek. Pomocí párátka přidám do směsi barvu a stěrkou zapracuji.
- Naplním do cukrářských sáčků a nastříkám na podložku. Plech vezmu , několikrát s ním bouchnu o kuchyňskou linku. Ještě ho ze spodu poklepu, abych vyhnala všechny vzduchové bubliny. Makronky teď nechám odpočívat v kuchyni při pokojové teplotě asi 1- 2 hod. (záleží na vlhkosti a teplotě v místnosti) , dokud nejsou na povrchu zaschlé (poznáte dotykem, nelepí se na prsty).
- Zapnu horkovzdušnou troubu na 130°C.
- Peču makronky postupně plech po plechu 16 min. Makronky nesmí na podložce klouzat. Po vytažení sundám podložku z plechu na linku, kde je nechám chvíli odpočinout. Poté je sloupnu z podložky a nechám vychladnout (třeba na mřížce nebo prostě na lince).
- Mezitím si připravím oba krémy. U citronového krému vyšlehám změklé máslo s citronovým krémem ( lemon curd – můžete ho i koupit) a moučkovým cukrem do světlého nadýchaného krému. U pistáciového krému prošlehám v míse mascarpone s cukrem moučka, přidám smetanu ke šlehání a vyšlehám na hladký krém. Přidám pistáciovou pastu a promíchám.
- Krémy naplním do cukrářských sáčku a dám na chvíli zchladit do lednice. Poté nastříkám na spodní skořápku a druhou vrchní spojím.



