Tento ovocný dort měl posloužit jako doprovodný menší dort (průměr formy 17 cm) k hlavnímu narozeninovému dortu pro hosta, který má alergii na lepek. Ale vlastně byl skoro za hvězdu. Navíc díky němu jsem zjistila, že i bez mouky lze upéct lahodný dort.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
- 1/2 h mletých mandlí (50 g)
- 1/4 h kakaa (25 g)
- 2 lžíce kukuřičného šrobu
- 1/4 h rostlinného oleje (40 g)
Suroviny na vanilkový krém:
- 400 g smetana ke šlehání min. 33%
- 250 g mascarpone
- 1 lžička vanilkové pasty (extraktu)
- 3 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
Suroviny na ovocnou náplň:
- 1 h mražených borůvek
- 1/2 h cukr krupice
Suroviny na polevu z bílé čokolády:
- 50 g bílé čokolády
- 50 g smetany ke šlehání min. 33%
Postup:
- Ze všeho nejdříve si upeču korpus. Většinou ho peču dva dny předem a po vychlazení zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 170°C horkovzduch a dno dortové formy vyložím pečícím papírem. Nejprve vyšlehám bílky s cukrem do pevného sněhu. Cukru přidávám postupně. V robotu se šlehací metlou vyšlehám žloutky do pěny za pomalého přilévání oleje. Pomocí stěrky přimíchám bílky. Přisypu mandle, prosáté kakao a kukuřičný škrob. Vše zlehka a opatrně pomocí stěrka promíchám. Těsto přendám do formy a peču ve vyhřáté troubě cca 40-50 minut. Zda je upečeno, ověřím pomocí párátka.
- Krém si připravím v den kompletace. Mascarpone, šlehačku, vanilku a cukr společně vyšlehám v robotu do pevného krému. Část krému naplním do cukrářského sáčku a dám chladit do lednice.
- Ovocnou náplň připravuji v den kompletace. Borůvky s cukrem dám do kastrůlku a vařím do zhoustnutí. Ještě teplé propasíruji přes síto do misky a takto nechám při pokojové teplotě zchladnout.
- Komletace dortu. Korpus vodorovně prokrojím na několik plátů. Já většinou používám 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), na celý plát nanesu vanilkový krém a pomocí cukrářského sáčku vytvořím vyvýšené okraje. Do středu pak nanesu borůvkovou nápln. Přikryji dalším plátem a postup opakuji. Nakonec celý dort i boky obmažu krémem do hladké roviny. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc.
- Čokoládovou polevu si připravím jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Míchám do zchladnutí na cca 28-29°C v závislosti na druhu čokolády. Poleva lehce zhoustne.
- Závěrečné zdobení: polevu rozetřu na celý povrch dortu. Ještě před ztuhnutím ozdobím makronkami, pusinkami aj….