Tyto vafle patří mezi mé favority. Sice vyžadují větší přípravu, ale to mě nikdy neodradí. V případě snídaně vyžadují přípravu již večer předem, kdy si uvařím brambory ve slupce. Ráno pak již stačí brambory nastrouhat, smíchat se zbývajícími surovinami, vyndat vaflovač a péct vynikající křupavé vafle.
Suroviny:
- 2 kg vařených brambor ve slupce
- 100 g nahrubo nastrouhané mozzerally
- 30 g nastrouhaného parmazánu
- 50 g rozpuštěného másla
- sůl, pepř
- 2 lžičky omáčky Buffalo
- 1 lžička provensálského koření
Postup:
- Nejlépe den předem si uvařím brambory ve slupce, sleji vodu a nechám je vychladnout.
- Ve velké míse promíchám nahrubo nastrouhané brambory s oběma druhy sýru, rozpuštěným máslem, solí, pepřem, omáčkou Buffalo a kořením.
- Připravím si vaflovač, který zapnu a nastříkám olejem ve spreji.
- Do vaflovače naložím 2-3 lžíce bramborové směsi na každou plotýnku. Zavřu vaflovač a peču, dokud nebudou vafle zlatohnědé a křupavé.
- Servíruji s volským okem, opečenou slaninou, čerstvou zeleninou a přelité olivovým olejem smíchaným s bylinkami.