Čokoládové dorty peču často na zakázku, ale tentokrát jsem jeden upekla pro naši rodinu prostě na neděli. Na korpus jsem použila naše oblíbené brownie, krém jsem namíchala z mléčné čokolády a másla, a jednotlivé patra prosypala křupavými čoko-kousky.
Suroviny:
Suroviny na brownie korpus:
- 100 g čokolády
- 165 g másla
- 1 lžíce kakaa
- 3 vejce + 2 žloutky
- 165 g cukru krupice
- 1 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 2 lžíce hladké mouky
Suroviny na čokoládový krém:
- 250 g plnotučného mléka
- 30 g kukuřičného škrobu
- 75 g cukr krupice
- špetka soli
- 2 žloutky
- 125 g máslo
- 50g mléčné čokolády
Suroviny na křupový vklad:
- 50 g tmavé čokolády
- 20 g kakaového másla
- 25 g strouhaného kokosu
- 50 g feuilletine (drcený bisquit)
Suroviny na švýcarský krém na obmaz:
- 100 g bílků
- 100 g cukru krupice
- 250 g másla
- vanilkový extrakt
Postup:
- Troubu rozpálím na 170 °C horkovzduch. Připravím si 3 dortové formy o průměru 16 cm. Pokud použiji 1 vyšší, pak musím korpus prokrojit na 3 pláty.
- Brownie korpus. Na sporáku v kastrůlku rozpustím máslo s čokoládou. Poté přimíchám kakao. Vypnu sporák a nechám chladnout. V robotu vyšlehám vejce se žloutky a cukrem do světlé nadýchané pěny. V průběhu šlehání přidám vanilkový extrakt. Na závěr vešlehám mouku a špetku soli. Pomocí stěrky vmíchám do vaječné směsi rozpuštěnou čokoládovou směs a přeliji do dortových forem. Peču cca 20-30 minut.
- Mezitím, co chladne korpus, připravím krém na náplň. Do hrnce na sporáku dám mléko, vanilku, sůl, škrob, cukr, žloutky a za stálého míchání přivedu k varu. Přidám máslo, čokoládu a vymíchám do zhoustnutí. Přeleji do chladné misky a překryji fólií.
- Na křupavý vklad v kastrůlku rozhřeji čokoládu, ve které rozpustím kakaové máslo. Poté sundám z plotýnky a promíchám s kokosem a křupinkami do drobenkové konzistence.
- Připravím si švýcarský máslový krém. Bílky s cukrem a vanilkou dám do kovové mísy od robotu a zahřívám nad vodní lázní, dokud se cukru nerozpustí. Poté přendám mísu do robotu a vyšlehám lesklý pevný sníh. Postupně zašlehám po kouscích máslo o pokojové teplotě. Pokud se krém srazí , nevadí, šlehám dál, dokud se nenašlehá hladký krém. Vyšlehaný krém dám zchladit do lednice.
- Komletace dortu: První plát položím na podnos (na otočném stojanu), nanesu čokoládový krém a posypu čokoládovými kousky. Přikryji dalším plátem a opakuji postup, přikryji třetím plátem. Celý povrch dortu obmažu švýcarským krémem a uhladím. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc.
