V tomto receptu jsem nakombinovala klasický New York cheesecake s pistáciovou polevou z bílé čokolády a s kousky pistácií. Určitě to není žádná novinka, ale můžu potvrdit, že ta kombinace je prostě vynikající.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 200 g sušenek Bebe nebo máslových vanilkových
- 80 g rozpuštěného másla
Suroviny na náplň:
- 600 g krémového sýra
- 200 g zakysané smetany
- 2 h moučkového cukru (250g)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vejce + 1 žloutek
Suroviny na polevu:
- 150 g bílé čokolády
- 20 g kakaového másla
- 1 lžíce másla nebo rostl. oleje
- 1 lžíce pistáciové pasty
Postup:
- Troubu rozpálím na 180°C. Dno dortové formy potřu máslem a vyložím pečícím papírem.
- Začnu přípravou sušenkového korpusu. Rozmixované sušenky promíchám s máslem a přendám do dortové formy. Umačkám na dno. Nechám chvilí odpočinout v lednice a poté cca 5-10 minut.
- Korpus vyndám z trouby a dám na mřížku vychladnout.
- V robotu s K-metlou promíchám čerstvý sýr, zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Do hladké hmoty postupně a opatrně zašlehám vejce a žloutek. Vejce zašlehám opatrně, aby nevzniklo moc vzduchovým bublin.
- Náplň vliji na předpečený korpus a dám péct do trouby vyhřáté na 160°C (né horkovzduch). Peču cca 30 minut. Poté troubu vypnu a nechám ještě dojít cca 30 minut v uzavřené troubě.
- Cheesecake nechám zcela vychladnout a vložím do lednice. Dám se do přípravy pistáciové vrstvy.
- Ve vodní lázni rozpustím čokoládu, přidám kakové máslo, máslo a pistáciovou pastu. Promíchám do hladké lesklé polevy. Nechám zchladnout a poté naliji na vychlazený cheesecake.
- Takto připravený dort dám na několik hodin ( klidně i přes noc ) do lednice. Servíruji ozdobené drcenými pistáciemi.
