Brownies, muffiny a cookies Dezerty Oslava a jedlé dárky Vše

Choux s krémem s gold čokolády a karamelovou omáčkou

Když jsem uviděla způsob, jak připravit malé větrníčky o stejné velikosti, musela jsem to vyzkoušet. A musím uznat, že to funguje. Připravené těsto jsem naplnila do silikonové formy a dala zamrazit. Poté vyskládala na plech a upekla jeden větrníček stejný jako druhý. Tentokrát jsem je doplnila o křupavý craquelin, karamelovou omáčku a karamelový krém.
Suroviny:

Suroviny na odpalované těst – choux:

  • 50 g mléka
  • 50 g vody
  • 40 g másla
  • 60 g mouky
  • 2 vejce

Suroviny na craquelin:

  • 25 g hladké mouky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 25 g změklého másla

Suroviny na karamelovou omáčku:

  • 60 g cukru krupice
  • 60 g smetany ke šlehání 33%
  • 30 g másla
  • špetka mořské soli

Suroviny na karamelový krém:

  • 80 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g gold čokolády
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
  1. Tady začnu den předem přípravou krému. Pomocí horké smetany, rozpustím gold čokoládu, kterou vymíchám dohladka. Nechám vychladit nejlépe přes noc v lednici. Poté prošlehám v robotu mascarpone s vanilkou a nakonec vešlehám čokoládu, aby vznikl lehký krém.
  2. Na těsto si rozpustím v hrnci máslo, přidám vodu, mléko, cukr a vše přivedu k varu. Všechnu mouku vsypu a za stáleho míchání odpaluji, dokud se na hrnci nevytvoří bílá vrstvička (2 minuty). Nyní je těsto odpálené a přendám jej do robotu s K-metlou. Nechám minutku zchladnout a postupně vešlehám vejce. Hladké těsto naplním do silikonové formy a dám zmrazit alespoň na 2 hodiny.
  3. Na craquelin si v míse zpracuji z mouky, cukru a másla těsto, které rozválím mezi pečícím papírem na tenkou vrstvu. Dám chladit do lednice. Poté vykrájím kolečka (průměr 4 cm) a dám do mrazničky.
  4. V rendlíku se silným dnem utavím cukr na karamel, zaliji teplou smetanou a míchám do hladké omáčky. Poté přidám špetku soli, máslo a míchám do rozpuštění. Takto připravenou omáčku nechám zchladnou. Pokud připravuji několik hodin předem, zakryji jí fólií a nechám na kuchyňské desce.
  5. Zmrazené bochánky těsta vyndám z formy a pokládám na plech s pečícím papírem. Na takto připravené větrníčky položím kolečka craquelinu.
  6. Peču v rozpálené troubě (170°C) cca 30 minut, po dobu min. 20 minut neotvírám dvířka. Po dopečení, pootevřu dvířka trouby a ještě nechám alespoň 20 minut dosušit.
  7. Krém připravím tak, že pomocí horké smetany, rozpustím gold čokoládu, kterou vymíchám dohladka. Nechám vychladit nejlépe přes noc v lednici. Poté prošlehám v robotu mascarpone, přidám vanilku a vešlehám čokoládu.
  8. Větrník rozříznu a spodní díl přeleji karamelovou omáčkou. Krém pomocí cukrářského sáčku nastříkám na omáčku a přikryji vrchním dílem větrníku.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...