Když jsem uviděla způsob, jak připravit malé větrníčky o stejné velikosti, musela jsem to vyzkoušet. A musím uznat, že to funguje. Připravené těsto jsem naplnila do silikonové formy a dala zamrazit. Poté vyskládala na plech a upekla jeden větrníček stejný jako druhý. Tentokrát jsem je doplnila o křupavý craquelin, karamelovou omáčku a karamelový krém.
Suroviny:
Suroviny na odpalované těst – choux:
- 50 g mléka
- 50 g vody
- 40 g másla
- 60 g mouky
- 2 vejce
Suroviny na craquelin:
- 25 g hladké mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 25 g změklého másla
Suroviny na karamelovou omáčku:
- 60 g cukru krupice
- 60 g smetany ke šlehání 33%
- 30 g másla
- špetka mořské soli
Suroviny na karamelový krém:
- 80 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g gold čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Tady začnu den předem přípravou krému. Pomocí horké smetany, rozpustím gold čokoládu, kterou vymíchám dohladka. Nechám vychladit nejlépe přes noc v lednici. Poté prošlehám v robotu mascarpone s vanilkou a nakonec vešlehám čokoládu, aby vznikl lehký krém.
- Na těsto si rozpustím v hrnci máslo, přidám vodu, mléko, cukr a vše přivedu k varu. Všechnu mouku vsypu a za stáleho míchání odpaluji, dokud se na hrnci nevytvoří bílá vrstvička (2 minuty). Nyní je těsto odpálené a přendám jej do robotu s K-metlou. Nechám minutku zchladnout a postupně vešlehám vejce. Hladké těsto naplním do silikonové formy a dám zmrazit alespoň na 2 hodiny.
- Na craquelin si v míse zpracuji z mouky, cukru a másla těsto, které rozválím mezi pečícím papírem na tenkou vrstvu. Dám chladit do lednice. Poté vykrájím kolečka (průměr 4 cm) a dám do mrazničky.
- V rendlíku se silným dnem utavím cukr na karamel, zaliji teplou smetanou a míchám do hladké omáčky. Poté přidám špetku soli, máslo a míchám do rozpuštění. Takto připravenou omáčku nechám zchladnou. Pokud připravuji několik hodin předem, zakryji jí fólií a nechám na kuchyňské desce.
- Zmrazené bochánky těsta vyndám z formy a pokládám na plech s pečícím papírem. Na takto připravené větrníčky položím kolečka craquelinu.
- Peču v rozpálené troubě (170°C) cca 30 minut, po dobu min. 20 minut neotvírám dvířka. Po dopečení, pootevřu dvířka trouby a ještě nechám alespoň 20 minut dosušit.
- Krém připravím tak, že pomocí horké smetany, rozpustím gold čokoládu, kterou vymíchám dohladka. Nechám vychladit nejlépe přes noc v lednici. Poté prošlehám v robotu mascarpone, přidám vanilku a vešlehám čokoládu.
- Větrník rozříznu a spodní díl přeleji karamelovou omáčkou. Krém pomocí cukrářského sáčku nastříkám na omáčku a přikryji vrchním dílem větrníku.

