Skvělé smažené pečivo z odpalovaného těsta obalené ve skořicovém cukru a máčené ve vynikající čokoládovo-kávové omáčce. Když už vás nebaví koblihy, vyzkoušejte tuto španělskou dobrotu, určitě si vás získá.
Suroviny:
- 1/2 h mléka
- 1/2 h vody
- 100 g másla
- 1 lžička cukru krupice
- špetka soli
- 1 h hladké mouky
- 4 vejce
- olej na smažení
- suroviny na obalení:
- 1/2 h cukru krupice
- 2 lžičky mleté skořice
- suroviny na omáčku:
- 1/4 h mléka
- 1/4 h smetany ke šlehání
- 1/4 h kávy
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 g tmavé čokolády
- 100 g másla
Postup:
- Připravím si odpalované těsto. V hrnci zahřeji mléko, vodu, máslo, cukr a špetku soli. Směs přivedu k varu a přisypu mouku. Stáhnu plamen a míchám, dokud nevznikne hladké kompaktní těsto, které absorbuje všechnu tekutinu.
- Vypnu plamen a těsto přendám do robotu s K-metlou. Začnu těsto promíchávat a postupně přidávám jedno vejce po druhém. Po zapracování by mělo být těsto hladké a lesklé.
- Těsto nechám zchladnout a mezitím si připravím omáčku.
- Na sporáku přivedu v kastrůlku k varu mléko, smetanu, kávu, máslo, cukr, kukuřičný škrob a povařím cca 2-3 minuty. Poté do horké omáčky přidám nasekanou čokoládu a míchám, dokud se nerozpustí. Vypnu sporák a odložím stranou.
- Odpalované těsto přendám do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a do rozpáleného oleje vytlačím vždy kousek těsta, který ustřihnu nůžkami. Takto smažím cca 3-4 kousky těsta cca 2 minuty z každé strany.
- Pomocí děrované naběračky vyndám usmažené kousky těsta na papírovou utěrku a po chvíli obalím v cukru smíchaném se skořicí.
- Servíruji s vlažnou omáčkou, do které si churros namáčím.