Většinou čokoládové crinkle sušenky připravuji v období vánočních svátků. V létě pak peču tyto citronové, které jsou svěží a hodí se i jako dárek, který se v teplých dnech nerozpustí.
Suroviny:
- 2 a 1/4 h hladké mouky ( 300 g )
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- špetka soli
- 112 g změklého másla
- 1 h cukru krupice ( 200g )
- 1 vejce + 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce citronové šťávy
- mléko
- 1/2 h cukr krupice a 1/2 h cukr moučka na obalení
Postup:
- V míse promíchám mouku, citronovou kůru, prášek do pečiva, jedlou sodu, kurkumu a sůl.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám máslo s cukrem, vanilkou, vejcem a žloutkem do světlé nadýchané hmoty.
- Do našlehané směsi postupně přimíchám moučnou směs a citronovou šťávu ( popř. naředím trochou mléka ). Vznikne kompaktní lepivé těsto. Mísu s těstem zakryji folií a nechám 1/2 hodiny odpočinout.
- Rozpálím troubu na 175 °C a vyložím plech pečícím papírem.
- Do jedné misky nasypu 1/2 h cukru krupice a do druhé 1/2 h cukru moučka.
- Z těsta pomocí malé naběračky na zmrzlinu vytvaruji kuličky, které postupně obalím v cukru krupici a pak v moučkovém cukru.
- Pokládám na plech. Mezi jednotlivými kuličkami nechám cca 3 cm mezery.
- Peču 10 – 12 minut. Sušenky popraskají, což je známka, že je můžu vyndat na kuchyňskou desku, kde je nechám dojít na plechu.
- Po vychladnutí je skladuji v plastové uzavíratelné dóze.
Do ozdobného sáčku naskládám několik sušenek a uzavřu ozdobnou stužkou.