Spojení čokolády a posypky prostě funguje. Když chci udělat synovi radost, vím, že musím připravit moučník s čokoládou nebo nutellou. A protože se mi zdálo, že jenom čokoláda nestačí, přidala jsem posypku, která si ho vždy získá.
Suroviny:
- 180 g tmavé čokolády
- 1 h hladké mouky (130g)
- 1/4 h kakaa (25g)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 60 g změklého másla
- 1/2 h hnědého cukru (60g)
- 1/2 h cukru krystal (100g)
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- poskypka
Postup:
- Ve vodní lázni rozpustím 180 g tmavé čokolády rozlámané na kousky.
- Troubu zapnu na 175 °C, také si připravím plech s pečícím papírem.
- V míse smíchám 1 h hladké mouky, 1/4 h kakaa, 1/2 lžičky prášku do pečiva a špetku soli.
- Do kuchyňského robota s K-metlou vložím změklé máslo, tmavý a světlý cukr, prošlehám. Po chvíli přidám 1 vejce se lžičkou vanilky, nechám šlehat, než se vše spojí a vznikne světlá našlehaná hmota.
- Přiliji zchladlou rozpuštěnou čokoládu, promísím a postupně po částech přimíchám směs mouky s kakaem. Stačí promíchat jen zlehka, aby se spojila mokrá směs se suchou.
- Z takto připraveného těsta vytvaruji kuličky pomocí naběračky na zmrzlinu (průměr 4 cm) a obalím v posypce. Položím na připravený plech. Před pečení je dám ještě 10 minut do lednice.
- Peču 10 – 12 minut při 175°C.
Zamrazení:
Kuličky těsta obalené v posypce dám na tác vyložený pečícím papírem a vložím na 30 minut do mrazničky. Poté je vyndám, vložím do mrazících sáčků a dám zpět do mrazničky.
Před podáváním dám na plech zmrzlé kuličky těsta (množství dle potřeby), vložím do předehřáté trouby ( 175 °C) a peču 15-18 minut.