Čokoláda Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Čokoládové řezy s nugátovým krémem, zrcadlovou polevou a pařížskou šlehačkou

Tento recept vznikl po návštěvě v cukrárně, když jsem vybírala, jaký zákusek si mám dát. V ten moment mi došlo, že si ho upeču sama a použiji tam všechny moje oblíbené suroviny. Tak prostě vznikly tyto řezy.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 1 h hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 h kakaa
  • 3/4 h cukru krupice
  • špetka soli
  • 1/2 h podmáslí
  • 1/4 h rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 h horké kávy

Suroviny na krém:

  • 1 h mléka ( 250 ml )
  • 2 žloutky
  • 1/4 h cukru moučka ( 50 g )
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu ( 20 )
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky vanilkové pasty
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1/3 h krému Nutella

Suroviny na polevu:

  • 50 g tmavé čokolády
  • 2 plátky želatiny
  • 50 g smetany ke šlehání
  • 50 g vody
  • 60 g cukru krupice
  • 25 g kakaa

Suroviny na pařížskou šlehačku:

  • 125 g smetany ke šlehání
  • 50 g tmavé čokolády (použila jsem Callebaut)
Postup:
  1. Nejlépe den předem začnu s přípravou pařížské šlehačky. V kastrůlku na sporáku zahřeji smetanu, kterou přiliji do misky k čokoládě. Rozpustím čokoládu, promixuji tyčovým mixérem a zakryji fólii. Takto připravenou smetanu dám nejlépe přes noc do lednice.
  2. V den přípravy dezertu zapnu troubu na 180°C. Pečícím papírem vyložím plech na pečení. V míse smíchám hladkou mouku, kypřící prášek, sodu, kakao, sůl a cukr. Ve džbánku promíchám podmáslí, olej, vejce a vanilku. Do moučné směsi vmíchám tekutou a zároveň přimíchám 1/3 h horké kávy. Těsto přeliji na plech a peču cca 20-25 minut (pomocí párátka provedu kontrolu propečení). Upečený piškot vyndám na mřížku a vychladím.
  3. Připravím si krém: Mléko ohřeji na sporáku. V misce prošlehám žloutky s cukrem, škrobem, špetkou soli a vanilkou. Když začně mléko vřít, přiliji opatrně část ke žloutkům a promíchám. Poté naliji zpět do hrnce k ohřátému mléku a míchám do zhoustnutí. Na závěr přimíchám máslo. Krém přikryji folií a dám vychladit. Krém poté prošlehám s Nutellou a vmíchám vyšlehanou smetanu. Dám chvíli vychladit do lednice.
  4. Vychlazený piškot rozříznu na dvě poloviny. První polovinu potřu polovinou krému, přiklopím druhou polovinou a nanesu zbytek krému. Povrch krému uhladím a dám do lednice, než připravím polevu.
  5. Zrcadlovou polevu začnu tím, že plátky želatiny namočím do studené vody (asi 5 min). Mezitím si v kastrůlku smíchám smetanu, vodu a cukr. Přivedu jí k varu a přisypu kakao. Provařím a přidám nabobtnalou želatinu. Jakmile se želatina rozpustí, přeliji horkou směs přes síto na čokoládu a vymíchám do hladka. Takto připravenou směs nechám mírně vychladnout a nyní již můžu přelít připravené vychlazené řezy.
  6. Na závěr vyndám vychlazenou čokoládovou smetanu z lednice a vyšlehám do krému.
  7. Řezy nakrájím na 2 cm široké dílky a pomocí cukrářského sáčku ozdobím pařížskou šlehačkou.
  8. Servíruji ozdobené lískovými oříšky.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...