Čokoláda Dezerty Dorty Velikonoce Vše

Čokoládový dort s nutellovou šlehačkou

Tento dort ráda připravuji na Velikonoce, když jedeme za rodinou. Den předem si upeču čokoládový korpus a na místě pak už jen ozbobím šlehačkou a posypu barevnými mandlovo-čokoládovými vajíčky. Do druhého dne toho z dortu moc nezůstane.
Suroviny:
  • 1 h hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 h kakaa
  • 3/4 h cukru krupice
  • špetka soli
  • 1/2 h podmáslí
  • 1/4 h rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 h horké kávy
  • 1 h smetany ke šlehání
  • 1/2 h mascarpone
  • 3 lžíce nutelly
Postup:
  1. Troubu zapnu na 180°C. Dvě dortové formy (o průměru max. 18 cm) vymažu máslem a vyložím pečícím papírem. Pokud použiji jednu formu, prodloužím dobu pečení.
  2. V míse smíchám hladkou mouku, kypřící prášek, sodu, kakao, sůl a cukr. V kastrůlku promíchám podmáslí, olej, vejce a vanilku.
  3. Do moučné směsi vmíchám tekutou a zároveň přimíchám 1/3 h horké kávy.
  4. Těsto rozdělím na poloviny a dám do 2 připravených forem. Peču cca 20-25 minut (pomocí párátka provedu kontrolu propečení).
  5. V robotu se šlehací metlou vyšlehám smetanu dotuha. Mezitím v míse ručně prošlehám mascarpone s nutellou do hladkého krému. Pomocí kuchyňské stěrky zlehka zapracuji šlehačku.
  6. Část krému nanesu na první korpus, na něj položím druhý korpus, který potřu zbývajícím krémem.
  7. Servíruji ozdobené podle příležitosti.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář