Tento dort ráda připravuji na Velikonoce, když jedeme za rodinou. Den předem si upeču čokoládový korpus a na místě pak už jen ozbobím šlehačkou a posypu barevnými mandlovo-čokoládovými vajíčky. Do druhého dne toho z dortu moc nezůstane.
Suroviny:
- 1 h hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 h kakaa
- 3/4 h cukru krupice
- špetka soli
- 1/2 h podmáslí
- 1/4 h rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 h horké kávy
- 1 h smetany ke šlehání
- 1/2 h mascarpone
- 3 lžíce nutelly
Postup:
- Troubu zapnu na 180°C. Dvě dortové formy (o průměru max. 18 cm) vymažu máslem a vyložím pečícím papírem. Pokud použiji jednu formu, prodloužím dobu pečení.
- V míse smíchám hladkou mouku, kypřící prášek, sodu, kakao, sůl a cukr. V kastrůlku promíchám podmáslí, olej, vejce a vanilku.
- Do moučné směsi vmíchám tekutou a zároveň přimíchám 1/3 h horké kávy.
- Těsto rozdělím na poloviny a dám do 2 připravených forem. Peču cca 20-25 minut (pomocí párátka provedu kontrolu propečení).
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám smetanu dotuha. Mezitím v míse ručně prošlehám mascarpone s nutellou do hladkého krému. Pomocí kuchyňské stěrky zlehka zapracuji šlehačku.
- Část krému nanesu na první korpus, na něj položím druhý korpus, který potřu zbývajícím krémem.
- Servíruji ozdobené podle příležitosti.