Tento dort byl na zakázku a v zadání bylo čokoláda a oreo sušenky. Podle reakcí oslavence dopadl na jedničku. Ale můj syn si postěžoval, že by chtěl taky…No, příště bude pro něho.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 1 3/4 h hladké mouky (225g)
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 h kakaa (50g)
- 1/2 h hnědého cukru ( 60g)
- 250 ml vroucí vocy
- 125 g změklého másla
- 1 1/4 h cukru moučka (150g)
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extrakt
Suroviny na čokoládový krém:
- 250 g smetany ke šlehání (33%)
- 50 g kakaa
- 75 g cukru krupice
- 100 g tmavé čokolády
- 50 g másla
Suroviny na Oreo krém:
- 300 g mascarpone
- 2 lžíce cukru moučka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1/2 h rozdrcených sušenek Oreo
Suroviny na čokoládovou ganache:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 80 g mléčné čokolády
Postup:
- Troubu zapnu na 180°C. Připravím si dvě dortové formy (průměr 17 cm), které vymažu máslem a dno uzavřu alobalem.
- V míse smíchám hladkou mouku, kypřící prášek a sodu. Dám vařit vodu. V kastrůlku prošlehám kakao s hnědým cukrem a uvařenou vodou. Následně v robotu se šlehací metlou vyšlehám máslo s cukrem moučka do světlé hmoty. Přidám vanilkový extrakt a postupně rozklepnu 2 vejce. Za stálého míchání přídávám postupně moučnou směs a nakonec vmíchám směs kakaa s cukrem.
- Těsto rozdělím na poloviny a dám do 2 připravených forem. Peču cca 30 minut nebo do té doby, než se těsto přestane lepit na párátko. Upečené korpusy vyndám na mřížku a nechám vychladnout.
- Přípravou čokoládového krému začnu den před plněním. Do kastrůlku na sporáku naliji smetanu a přimíchám cukr, kakao, máslo a směs přivedu k varu. Vypnu sporák a do směsi přimíchám čokoládu. Jakmile se rozpustí, prošlehám směs tyčovým mixérem a dám chladit do lednice nejlépe přes noc.
- Den předem si připravím i čokoládovou ganache. Smetanu ohřeji v kastrůlku a horkou ji pak naliji na rozlámanou čokoládu. Promixuji jí tyčovým mixérem, překryji fólií a vložím jí vychladit přes noc do lednice. Druhý den vyšlehám do husté pařížské šlehačky.
- Oreo krém si připravím v den, kdy budu promazávat korpusy. V robotu se šlehací metlou prošlehám mascarpone s cukrem moučka a vanilkou. Poté přileji smetanu a vyšlehám do krému. Na závěr ručně přimíchám rozdrcené Oreo sušenky a krém dám vychladit do lednice.
- Komletace dortu. Korpus vodorovně prokrojím na 4 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), korpus zvlhčím pokapáním kávy s likérem, po obvodu nanesu pomocí cukrářského sáčku čokoládový krém a do středu rozetřu krém Oreo. Postup opakuji ještě na druhý i třetí plát. Vrch dortu potřu celý čokoládovým krémem. Poté celý povrch dortu i boky uhladím a dám vychladit.
- Po vychlazení nanesu na boky dortu čokoládovou ganache a znova uhladím. Dám zchladit.
- Závěrečné zdobení. Na vrch dortu nanesu pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou krém a ozdobím Oreo sušenkami a plátky čokolády.