Dorty Oslava a jedlé dárky Vše

Dort s posypkou a jahodovým krémem

Tento dort byl určen pro malou holčičku k jejím 5-tým narozeninám a tak barevnost jsem měla jasnou. A protože má ráda čokoládu, rozhodla jsem se pro kombinaci jahod a mléčné čokolády. Posypka už byla jen něco navíc a pro radost.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 8 velkých vajec
  • 1 h + 2 lžíce cukru krupice (240 g)
  • 1 h + 1/2 h hladké mouky (200 g)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 65 g rostlinného oleje
  • špetka soli

Suroviny na bílkovo-máslový vanilkový krém:

  • 3 bílky
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • špetka soli

Suroviny na jahodový krém:

  • 100 g bílé čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání min. 33%
  • 100 g mascarpone
  • 2 lžíce jahodového pyré

Suroviny na čokoládový krém:

  • 300 g smetany ke šlehání min. 33%
  • 120 g mléčné čokolády 33%
  • posypka, makronky
Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si upeču korpus. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 175°C horkovzduch a dno dortové formy vyložím pečícím papírem. Já používám k pečení korpusu dortové ráfky, ale není to nutné.Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku s 1/2 lžičkou prášku do pečiva, kterou zlehka vmíchám ručně pomocí stěrky , aby piškot nespadl. Piškot vliji do formy nebo dvou podle závislosti na velikosti korpusu a peču asi 30 minut.
  2. Jahodový a čokoládový krém si připravím den před plněním do korpusu.
  3. Na jahodový krém si zahřeji 150 g smetany a dobře promíchám. Horkou smetanu nadvakrát naliji do mísy k bílé čokoládě a míchám do rozpuštění. Takto připravenou směs prošlehám pomocí tyčového mixéru. Po vychladnutí přikryji fólii a dám nejlépe přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přidám mascarpone a jahodové pyré. Pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
  4. Na čokoládový krém zahřeji 150 g smetany pod bod varu a přeliji do mísy k mléčné čokoládě. Pomocí stěrky vymíchám dohladka a poté promixuji tyčovým mixérem. Po vychladnutí přikryji fólii a dám také přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přileji 150 g smetany ke šlehání a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
  5. Vanilkový bílkový krém si připravuji v den, kdy budu dort kompletovat. V míse od robota si zahřeji bílky společně s cukrem a solí ve vodní lázni. Při teplotě 71°C sundám mísu z vodní lázně a vyšlehám při vysokých otáčkách do vychladnutí. Ke změklému máslu přidám lžičku vanilkové pasty a ručně prošlehám do lehké pěny. Poté máslo opatrně a postupně zašlehám do bílkové hmoty.
  6. Komletace dortu: korpus vodorovně prokrojím na 4 pláty. Každý plát potřu cukrovým sirupem, který dort zvláční. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), dám polovinu čokoládového krému, rozetřu a přikryji druhým plátem, který potřu 2/3 jahodového krému a třetí plát potřu zbylou polovinou čokolovádového krému. Přiklopím posledním plátem a povrch včetně boku obmažu zbylou 1/3 jahodového krému do hladka. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc.
  7. Závěrečné zdobení a úprava dortu. Použiji vanilkový bílkovo-máslový krém. Na prostřední část dortu nanesu tenkou vrstvu krému a na něj natlačím barevnou posypku. Poté krém nanesu ve větší vrstvě na spodní a horní část dortu a pomocí stěrky uhladím. Pomocí zlatého barviva obarvím okraje a vrch dortu ozdobím makronkami, posypkou a krémem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář