Je pravdou, že u nás moc polévky nefrčí. Ale existuje několik vyjímek. Jednou z nich je dýňová polévka. A tahle pikantní je přímo Nr. 1 všech polévek. Sice jí nikdy neuvařím úplně stejně, ale prostě vždy zmizí. Moji kluci (hlavně ten mladší) dokonce ten talíř vyleští … Ani u této to nebylo jinak.
Suroviny:
- 1/2 dýně hokaido
- 1 mrkev
- 2 brambory na kostky
- 2 stroužky česneku nadrobno
- 1 menší cibule nadrobno
- sůl, pepř – dle chuti
- 1/2 lžičky suš. zázvoru
- 1/2 lžičky drceného římského kmínu
- 1 lžíčka suš. oregána
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 lžičky omáčky adobo z chipotle papriček ( můžete nahradit omáčkou sriracha)
- 1/3 c (cup – hrnek) zakysané smetany
Postup:
- Troubu rozpálím na 200 °C.
- Dýni omyji (neloupu) a vydlabu semínka. Nakrájím jí na půlměsíce a přendám do malého pekáčku, kam přidám ještě na větší kusy nakrájenou 1 mrkev . Přeliji 1 lžíci olivového oleje a osolím, opepřím. Takto peču do měkka cca 20-30min.
- Mezitím si v hrnci na lžíci olivového oleje osmažím 1 cibuli , 2 stroužky česneku (né déle než 5 min). Přidám sůl, pepř, kmín, zázvor, oregáno a nechám rozvonět. Je to otázka 1 až 2 minut. Teď již mohu přilít 1l vývaru a vsypu 2 nakrájené brambory. Nechám vařit. Než bude dýně v troubě měkká, stihnou se brambory uvařit.
- Jakmile je dýně s mrkví upečená , vyndám pekáček z trouby a přidám jí do hrnce k polévce. Promíchám, chvíli povařím a rozmixuji. Polévku rozmixuji ponorným mixérem najemno.
- Teď do polévky přidám zakysanou smetanu a adobo omáčku. Polévku ochutnám a já vždy ještě dosolím, dopepřím a popřípadě přidám chilli.
- Podávám s opečenými krutony, pažitkou a kopečkem zakysané smetany.
Zamrazení:
Vychladlou polévku rozdělím podle velikostí budoucích porcí do mrazících sáčku a vložím do mrazničky. Před podáváním ji nechám povolit při pokojové teplotě , přendám ze sáčku do hrnce a ohřeju.