Přijde podzim a to znamená jedna dýně za druhou. Díky naší zahrádce se nám jich vždy urodí velké množství. Kromě tradiční dýňové polévky, jsem se letos pustila do výroby domácího dýňového pyré. Jeho využití je rozmanité. Od koláčů, muffinů až třeba po podzimní verzi špaget carbonara.
Suroviny:
- 1 dýně hokaido
Postup:
- Rozpálím troubu na 200°C.
- Dýni rozkrojím na půl, vydlabu pomocí lžíce semínka, dále jí nakrájím na několik menších dílků a pokapu olivovým olejem. Vložím do pekáčku a dám péct.
- Peču cca 35 – 60 minut (podle velikkosti dýně) nebo prostě do změknutí . Poté nechám dýni vychladnou a sloupnu slupku.
- Dýni přendám do mixéru a mixuji do hladké hmoty. Pokud je příliš suchá přídám několik lžic vody.
Zamrazení:
Do mrazícího sáčku vložím pyré, pomocí rukou vyrovnám, sáček uzavřu a vložím do mrazničky.