Jedná se o lahodný francouzský dezert z odpalovaného těsta naplněný krémem a politý polevou. Kreativitě se tu meze nekladou, a proto nejsou nikdy stejné.
Suroviny:
- 1/2 h mléka
- 1/2 h vody
- 100 g másla
- 1 lžička cukru krupice
- špetka soli
- 1 h hladké mouky
- 4 vejce
- vanilkový žloutkový krém
- poleva z tmavé čokolády
- poleva z bílé čokolády
- různé typy posypky
Postup:
- Troubu si rozpálím na 200°C. Připravím si plech s pečícím papírem.
- Připravím si odpalované těsto. V hrnci zahřeji mléko, vodu, máslo, cukr a špetku soli. Směs přivedu k varu a přisypu mouku. Stáhnu plamen a míchám, dokud nevznikne hladké kompaktní těsto, které absorbuje všechnu tekutinu.
- Vypnu plamen a těsto přendám do robotu s K-metlou. Začnu těsto promíchávat a postupně přidávám jedno vejce po druhém. Po zapracování by mělo být těsto hladké a lesklé.
- Těsto naplním do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkám na plech cca 10 cm podlouhé tvary.
- Peču 10 min na 200°C, poté teplotu stáhnu na 170°C a dopékám dozlatova cca 40 min.
- Po vychladnutí naplním vanilkovým krémem (zespodu dírkami nebo je jednoduše rozkrojím), přeliji polevou a posypu posypkou.