Dezerty

Éclairs

Jedná se o lahodný francouzský dezert z odpalovaného těsta naplněný krémem a politý polevou. Kreativitě se tu meze nekladou, a proto nejsou nikdy stejné.
Suroviny:
  • 1/2 h mléka
  • 1/2 h vody
  • 100 g másla
  • 1 lžička cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 h hladké mouky
  • 4 vejce
  • vanilkový žloutkový krém
  • poleva z tmavé čokolády
  • poleva z bílé čokolády
  • různé typy posypky
Postup:
  1. Troubu si rozpálím na 200°C. Připravím si plech s pečícím papírem.
  2. Připravím si odpalované těsto. V hrnci zahřeji mléko, vodu, máslo, cukr a špetku soli. Směs přivedu k varu a přisypu mouku. Stáhnu plamen a míchám, dokud nevznikne hladké kompaktní těsto, které absorbuje všechnu tekutinu.
  3. Vypnu plamen a těsto přendám do robotu s K-metlou. Začnu těsto promíchávat a postupně přidávám jedno vejce po druhém. Po zapracování by mělo být těsto hladké a lesklé.
  4. Těsto naplním do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkám na plech cca 10 cm podlouhé tvary.
  5. Peču 10 min na 200°C, poté teplotu stáhnu na 170°C a dopékám dozlatova cca 40 min.
  6. Po vychladnutí naplním vanilkovým krémem (zespodu dírkami nebo je jednoduše rozkrojím), přeliji polevou a posypu posypkou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář