Když oslava, tak nesmí chybět dort. Tentokrát jsme s přáteli „slavili“ svátek zesnulých “ Halloween“ na chalupě a věděla jsem, že grilování masa bude fajn, ale nesmí chybět něco sladkého. Několik dní předem jsem si připravila pusinky na duchy a koupila jedlé oči. Pak už nebránilo nic tomu, aby vznikl tento dort.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 6 velkých vajec
- 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
- 1 h + 1/4 h hladké mouky (130g)
- 1/3 h rostlinného oleje (50g)
- špetka soli
Suroviny na krém:
- 500 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 200 g bílé čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na malinovou vložku:
- 250 g mražených malin
- 20 g vody
- 50 g cukru
- 1,5 g pektinu
Suroviny na kokosový křupavý vklad:
- 50 g bílé čokolády
- 20 g kakaového másla
- 25 g strouhaného kokosu
- 50 g feuilletine (drcený bisquit)
Suroviny na polevu:
- 300 g tmavé čokolády
- 150 g smetany ke šlehání 33%
- černý velvet sprej
- bílkové pusinky
- jedlé oči
- čokoládové ozdoby
Postup:
- Začnu korpusem. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 170°C horkovzduch a dno vyššího dortového ráfku ( nastavím obvod na 18 cm ) obalím alobalem.
- Do robotu se šlehací metlou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku, kterou zlehka vmíchám ručně pomocí šlehací metly , aby piškot nespadl. Piškot vliji do formy nebo dvou, podle závislosti na výšce formy a peču asi 30 minut.
- Den předem si také připravím kokosový vklad. V kastrůlku rozhřeji čokoládu, ve které rozpustím kakaové máslo. Poté sundám z plotýnky a promíchám s kokosem a křupinkami. Na tác s pečicím papírem položím ráfek od dortové formy ( průměr 16 cm ). Do něho naliji čokoládu a rozetřu po celé ploše. Nechám zatuhnout. Poté odstraním dortový ráfek a nechám na tácku chladit v lednici.
- Na malinovou vložku přivedu v rendlíku maliny s vodou k varu. Cukr promíchám s pektinem a nasypu na maliny. Chvíli provařím. Vypnu sporák. Směs promixuji ponorným mixérem a propasíruji přes síto, abych se zbavila malinových semínek. Nechám zchladnout.
- Krém si připravuji v den, kdy budu dort kompletovat. Bílou čokoládu rozpustím a smíchám s ohřátou smetanou. Nechám krystalizovat při pokojové teplotě několik hodin . Poté promíchám s mascarpone, přidám vanilku a vyšlehám pevný krém.
- Komletace dortu: korpusy vodorovně prokrojím na 4 pláty a navlhčím je cukrovým sirupem doplněným o1 lžíci likéru Malibu.
- První plát položím na podnos ( na otočném stojanu ), rozetřu část krému a na něj rozetřu malinovou vrstvu. Přikryji dalším plátem, nanesu krém, na který položím kokosový vklad a znova zlehka zahladím krémem. Nyní přikryji třetím plátem korpusu, potřu vanilkovým krémem, malinovou vložkou a přikryji posledním plátem korpusu. Následně celý dort obmažu krémem dohladka, obalím folií a upevním dortovým ráfkem. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc.
- Čokoládovou polevu si připravím jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Nechám chvíli krystalizovat při pokojové teplotě. Následně rezetřu na celý dort. Boky dortu úhledně uhladím.
- Dort dám alespoň na 1 hodinu do mrazáku. Poté dám dort na podnos obalený folií, který postavím do kartonové krabice, kde aplikuji po celé ploše sametový černý sprej.
- Před servírováním, povrch dortu ozbobím pusinkymi, kousky čokolády a na boky dortu nalepím jedlé oči.
