Dorty Halloween Na tento měsíc Vše

Halloween dort s malinami a krémem z bílé čokolády

Když oslava, tak nesmí chybět dort. Tentokrát jsme s přáteli „slavili“ svátek zesnulých “ Halloween“ na chalupě a věděla jsem, že grilování masa bude fajn, ale nesmí chybět něco sladkého. Několik dní předem jsem si připravila pusinky na duchy a koupila jedlé oči. Pak už nebránilo nic tomu, aby vznikl tento dort.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 6 velkých vajec
  • 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
  • 1 h + 1/4 h hladké mouky (130g)
  • 1/3 h rostlinného oleje (50g)
  • špetka soli

Suroviny na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 200 g bílé čokolády
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na malinovou vložku:

  • 250 g mražených malin
  • 20 g vody
  • 50 g cukru
  • 1,5 g pektinu

Suroviny na kokosový křupavý vklad:

  • 50 g bílé čokolády
  • 20 g kakaového másla
  • 25 g strouhaného kokosu
  • 50 g feuilletine (drcený bisquit)

Suroviny na polevu:

  • 300 g tmavé čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání 33%
  • černý velvet sprej
  • bílkové pusinky
  • jedlé oči
  • čokoládové ozdoby
Postup:
  1. Začnu korpusem. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 170°C horkovzduch a dno vyššího dortového ráfku ( nastavím obvod na 18 cm ) obalím alobalem.
  2. Do robotu se šlehací metlou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku, kterou zlehka vmíchám ručně pomocí šlehací metly , aby piškot nespadl. Piškot vliji do formy nebo dvou, podle závislosti na výšce formy a peču asi 30 minut.
  3. Den předem si také připravím kokosový vklad. V kastrůlku rozhřeji čokoládu, ve které rozpustím kakaové máslo. Poté sundám z plotýnky a promíchám s kokosem a křupinkami. Na tác s pečicím papírem položím ráfek od dortové formy ( průměr 16 cm ). Do něho naliji čokoládu a rozetřu po celé ploše. Nechám zatuhnout. Poté odstraním dortový ráfek a nechám na tácku chladit v lednici.
  4. Na malinovou vložku přivedu v rendlíku maliny s vodou k varu. Cukr promíchám s pektinem a nasypu na maliny. Chvíli provařím. Vypnu sporák. Směs promixuji ponorným mixérem a propasíruji přes síto, abych se zbavila malinových semínek. Nechám zchladnout.
  5. Krém si připravuji v den, kdy budu dort kompletovat. Bílou čokoládu rozpustím a smíchám s ohřátou smetanou. Nechám krystalizovat při pokojové teplotě několik hodin . Poté promíchám s mascarpone, přidám vanilku a vyšlehám pevný krém.
  6. Komletace dortu: korpusy vodorovně prokrojím na 4 pláty a navlhčím je cukrovým sirupem doplněným o1 lžíci likéru Malibu.
  7. První plát položím na podnos ( na otočném stojanu ), rozetřu část krému a na něj rozetřu malinovou vrstvu. Přikryji dalším plátem, nanesu krém, na který položím kokosový vklad a znova zlehka zahladím krémem. Nyní přikryji třetím plátem korpusu, potřu vanilkovým krémem, malinovou vložkou a přikryji posledním plátem korpusu. Následně celý dort obmažu krémem dohladka, obalím folií a upevním dortovým ráfkem. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc.
  8. Čokoládovou polevu si připravím jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Nechám chvíli krystalizovat při pokojové teplotě. Následně rezetřu na celý dort. Boky dortu úhledně uhladím.
  9. Dort dám alespoň na 1 hodinu do mrazáku. Poté dám dort na podnos obalený folií, který postavím do kartonové krabice, kde aplikuji po celé ploše sametový černý sprej.
  10. Před servírováním, povrch dortu ozbobím pusinkymi, kousky čokolády a na boky dortu nalepím jedlé oči.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...