Tento recept patří mezi jednu z nejrychlejších dobrot, které jsou u nás doma na stole velmi často. Podle ročního období pak upravuji druh ovoce, které dochutí křupavou drobenku. Díky Lotus krému získá tento crumble jemný karamelový nádech a skvěle se hodí právě jablečné náplni.
Suroviny:
- 3 jablka nakrájená na kostičky
- 1 lžíčka vanilkového extraktu
- 1/4 h cukru krupice (50g)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce Lotus krému
- Suroviny na drobenku:
- 1 h hladké mouky (260 g)
- 1/4 h mletých lískových oříšků
- 1/2 h hnědého cukru (60g)
- 1/2 h vloček
- 75 g změklého másla
- Postup:
- Rozehřeji troubu na 180 °C.
- Do mísy dám suroviny na drobenku: mouku, cukr, oříšky a vločky. Promíchám a přidám změklé na kousky nakrájené máslo. Pomocí rukou vypracuji hrubou drobenku.
- Jablka omyji, oloupu, zbavím jadřince a nakrájím na kostky. V míse je pak smíchám s vanilkou, cukrem a kukuřičným škrobem.
- Na dno menší zapékací formy ( 20 x15cm) natlačím polovinu drobenky, na kterou pomocí lžičky nanesu Lotus krém. Nasypu ochucená jablka, která pokryji zbývající polovinou drobenky. Tu již nestlačuji.
- Peču při 180°C cca 30 minut. Servíruji nejraději teplé a přelité smetanou.