Lahodnější rychlý dezert jako tento těžko najdete. Stačí ovoce, sladká drobenka a já ho nemůžu přestat jíst. Celá naše rodina miluje drobenku. Tentokrát jsem použila jablka, ale vynikající je i s jahodami nebo malinami. Do drobenky ráda přidávám ovesné vločky, které v ní pak krásně křupou.
Suroviny:
- 3 větší jablka na kostičky
- 1 lžíčka vanilkového extraktu
- 1 lžíce zlatého sirupu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Suroviny na drobenku:
- 2 h hladké mouky (260 g)
- 1/2 h cukru krystal (100g)
- 1/2 h hnědého cukru (60g)
- 1 h vloček
- 150 g změklého másla
- špetka soli
Postup:
- Rozehřeji troubu na 180 °C.
- Do mísy dám suroviny na drobenku: mouku, oba cukry, vločky, sůl. Promíchám a přidám změklé na kousky nakrájené máslo. Pomocí rukou vypracuji hrubou drobenku.
- Jablka omyji, zbavím jadřince a nakrájím na kostky. V míse je pak smíchám s vanilkou, zlatým sirupem, skořicí, kardamonem a lžíci šrobu.
- Na dno formy natlačím polovinu drobenky a na ni dám jablka. Na ně nasypu zbyvající polovinu drobenky. Tu již nestlačuji.
- Peču při 180°C cca 40 minut. Servíruji nejraději teplé, přelité smetanou.