Donuty jsem se rozhodla připravit synovi na cestu na lyžařský výcvik. A protože ty pečené jsem již pekla mnohokrát, rozhodla jsem se pro ty pravé, kynuté, smažené, zdobené polevou. Můžu říct, že pečené jsou dobré, ale na tyto prostě nestačí.
Suroviny:
- 2 h hladké mouky (260 g)
- 3/4 h polohrubé mouky (120 g)
- špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 vejce
- 1/4 h cukru krupice (50 g)
- 1 lžíce rumu
- 3/4 h mléka
- 1/2 balíčku čerstvého droždí (20 g)
- 3 lžíce změklého másla ( 60 g)
Postup:
- Ze všeho nejdřív zadělám kvásek. V misce smíchám kvasnice s trochou mléka, s trochou cukru a 1 lžíci mouky. Dám vzejít na teplé místo asi na1 hodinu.
- V jedné míse promíchám obě mouky, sůl a skořici. V druhé pak prošlehám vejce s mlékem, cukrem a rumem.
- Hotový kvásek vliji do robota s hnětací metlou a přileji vaječnou směs. Promíchám a přidám moučnou směs. Zase promíchám a nakonec přidám máslo. Vše pomocí robota vypracuji na hladké jednolité těsto, které nechám vykynout na teplém místě min. 1 hodinu.
- Vykynuté těsto vyválím na pomoučné kuchyňské desce na obdelník o výšce 1-2 cm. Pomocí větší formičky ( průměr 8 cm ) a menší formičky ( průměr 2 cm ) vykrojím kroužky.
- Takto připravené nechám ještě nakynout z každé strany 15 minut.
- V pánvi ( nejlépe Wok ) rozpálím řepkový olej na 170°C a kroužky v něm smažím z každé strany 1-2 minuty.
- Usmažené donuty nechám okapat a vychladnout.
- Namáčím do různých polev a zdobím podle nálady a chutě.