Toto cukroví patří mezi ty nejznámější, a proto nemá smysl ho moc popisovat. Pro letošní Vánoce jsem se rozhodla ho trochu okrášlit posypkou, která při každém kousnutí způsobí malé křupnutí. Většinu z nich pak namočím v rozpuštěné tmavé čokoládě a obalím v posypce. Té u nás v rodině není nikdy dost.
Suroviny:
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 2 h strouhaného kokosu
- 2 bílky
- špetka soli
- posypka
- Suroviny na polevu:
- 60g tmavé čokolády
- 1 lžíce ztuženého tuku (Omega)
Postup:
- Troubu rozehřeju na 175°C (horkovzduch). Plechy vyložím pečícím papírem.
- V míse smíchám kondenzované mléko, vanilku, mandlový extrakt a strouhaný kokos. Záleží na kokosu, hmota nesmí být moc tekutá, aby držely kokosky tvar.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám bílky se špetkou soli do tuha. Následně ručně vmíchám do směsi kondenzovaného mléka a přidám 2 lžíce posypky.
- Pomocí menší naběračky na zmrzlinu vytvořím na plech kopečky, které dám péct do trouby na cca 20 minut.
- Mezitím si nad vodní lázni rozpustím čokoládu se lžíci ztuženého tuku a do misky nasypu hrst posypky.
- Jakmile kokosky vychladnou, namáčím spodní část do čokolády, tu pak obalím v posypce a kladu na pečící papír. Dám vychladit.

