Mince pie jsou křehké koláčky, které se původně plnili mletým masem. Pocházejí z Anglie a v současnosti jsou převážně plněné ovocnou náplní z hrozinek, kandovaného, sušeného ovoce, cukru a koření. My tyto koláčky milujeme pro jejich křehké těsto, které se při kousnutí rozpadá. Místo náplně „mincemeat“ používám tradiční marmeládu na linecké cukroví a pro radost mého staršího syna samozřejmě Nutellu. Do těsta místo vody přidávám šťávu z pomeranče, což nemá prostě chybu.
Suroviny:
- 2 h hladké mouky
- šťáva z 1 pomeranče
- 60 g studeného másla
- 60 g studeného ztuženého tuku
- 2 lžíce vanilkového cukru moučka
- špetka soli
- oblíbená marmeláda nebo Nutella
- vejce na potření
Postup:
- Do mixéru dám mouku, cukr, sůl, tuk a máslo, které jsem si nakrájela na kostky. Zpracuji drobnou drobenku, postupně přilévám pomerančovou šťávu a promixuji do hrubého těsta. Pokud bude potřeba dodám ledovou vodu.
- Těsto prohnětu, zabalím do fólie a dám chladit do lednice alespoň na 1 hodinu.
- Troubu rozpálím na 180°C. Zároveň si připravím formu na mini-muffiny, kterou vymažu máslem.
- Těsto rozválím na tenký plát ( 2-3 mm ) a vykrájím kolečka, jimiž vyložím formu. Do nich pak dám lžičku marmelády nebo nutelly. Ze zbytku těsta vykrojím hvězdičky, stromečky aj., které položím na náplň a kraje přimáčknu k okraji.
- Vrch potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct.
- Peču 10 -15 minut. Upečené košíčky vyjmu z formy a nechám vychladnou. Nejlépe na mřížce.
- Na závěr popráším košíčky moučkovým cukrem.