Dezerty Dorty Na tento měsíc Oslava a jedlé dárky Vše

Dort s krémem z bílé čokolády a jahodami

Tento recept na dort vznikl pro focení na reklamní kampaň. Konkrétně tento jsem připravila o několik dní předem pro rodinu, abychom si pochutnali a vše zkontrolovali. Je v něm vše, co milujeme. Vanilkový korpus, jahodová omáčka a lahodný tvarohovo-smetanový krém.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 4 velké vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g rostlinného oleje
  • špetka soli

Suroviny na jahodové coulis:

  • 250 g mražených jahod
  • 20 g vody
  • 50 g cukru
  • 1,5 g pektinu

Suroviny na krém z bílé čokolády:

  • 150 g bílé čokolády
  • 300 g smetany ke šlehání min. 33%
  • 1 lžíce kokosové pasty
  • 150g tučného tvarohu v kelímku

Suroviny na švýcarský krém na obmaz:

  • 3 bílky
  • 150 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 lžička vanilkové pasty
Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si upeču korpus. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 170°C horkovzduch a dno dortové formy vyložím pečícím papírem.
  2. Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku, kterou zlehka vmíchám, aby piškot nespadl. Piškot vliji do formy a peču asi 30-40 minut.
  3. Kosový krém na náplň. Zahřeji 150 g smetany, do které přidám kokosovou pastu a dobře promíchám. Horkou smetanu nadvakrát naliji do mísy k bílé čokoládě a míchám do rozpuštění. Pak přiliji zbývajících 150 g smetany a takto připravenou směs prošlehám pomocí tyčového mixéru. Po vychladnutí přikryji fólii a dám nejlépe přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přidám tvaroh a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
  4. Jahodové coulis. Přivedu v rendlíku jahody s vodou k varu. Cukr promíchám s pektinem a nasypu na jahody. Chvíli provařím. Vypnu sporák. Směs promixuji ponorným mixérem a propasíruji přes síto pro jemnější strukturu. Nechám zchladnout.
  5. Komletace dortu: korpusy vodorovně prokrojím na 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), rozetřu část krému. Na krém rozetřu ovocné coulis a přikryji dalším plátem. Opakuji. Nanesu krém, coulis a přikryji posledním plátem korpusu.
  6. Takto připravený dort zavřu do ráfku a dám chladit do druhého dne do lednice.
  7. Švýcarský máslový krém na obmaz dortu. V míse od robota si zahřeji bílky společně s cukrem ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Poté sundám mísu z vodní lázně, přendám do robota a vyšlehám při vysokých otáčkách do vychladnutí. Ve vedlejší míse přidám k změklému máslu lžičku vanilkové pasty a ručně prošlehám do lehké pěny. Poté máslo po částech opatrně zašlehám do bílkové hmoty. Máslo a bílkový krém musejí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
  8. Celý dort včetně vrchu obmažu krémem dohladka. Před servírováním ho ozdobím barevnou posypkou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...