Dezerty Vše

Craquelin – křupavý francouzský větrník

Přestože milujeme i ty naše klasické větrníky, tak jsem je už dlouho nepekla. Prostě u nás zvítězil tento recept s vrchní křupavou krustičkou. Ráda je plním žloutkovým krémem a šlehačkou. Karamelová poleva jim vůbec nechybí.
Suroviny:
  • Suroviny na křupavou vrchní vrstvucraquelin:
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 25 g změklého másla
  • Suroviny na odpalované těsto:
  • 90 g vody
  • 30 g mléka
  • 70 g másla
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 70 g hladké mouky
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • špetka soli
  • Dokončení:
  • žloutkový krém – najdete u receptu na „Košíčky plněné italským krémem a ovocem“
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukr moučka
Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si připravím craquelin (těsto na křupavou vrstvu). V míse zpracuji z mouky, cukru a másla těsto, které rozválím mezi pečícím papírem na tenkou vrstvu. Dám chladit do lednice. Poté vykrájím kolečka (průměr 6 cm) a dám zase zpět do lednice.
  2. Rozpálím si troubu na 200°C (horkovzduch) a vyložím plech pečícím papírem.
  3. Připravím si odpalované těsto. V kastrolu na sporáku přivedu k varu vodu, mléko, sůl, cukr a máslo. Přidám mouku a míchám. Jakmile se přestane těsto lepit na vařečku a na dně kastrolu se začne tvořit povlak, vypnu sporák a těsto přendám do robotu s K-metlou. Těsto nechám chvíli zchladnout a začnu postupně zašlehávat vejce se žloutkem do hladkého lesklého těsta.
  4. Těsto naplním do cukrářského pytlíku a na plech s pečicím papírem nastříkám větrníky o průměru cca 5 cm.
  5. Na takto připravené větrníky položím kolečka craquelinu. Peču v rozpálené troubě 20 minut, poté stáhnu teplotu na 160 a ještě 10 minut dopékám. V tuto dobu neotvírám dvířka. Po dopečení, pootevřu dvířka trouby a ještě nechám alespoň 20 minut sušit.
  6. Krém a šlehačku si připravím ještě před pečením a nechám v lednici.
  7. Větrník rozříznu a spodní díl naplním žloutkových krémem. Na něj nastříkám pomocí cukrářského sáčku šlehačku a přikryji vrchním dílem větrníku.
  8. Servíruji jemně poprášené moučkovým cukrem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář