Přestože milujeme i ty naše klasické větrníky, tak jsem je už dlouho nepekla. Prostě u nás zvítězil tento recept s vrchní křupavou krustičkou. Ráda je plním žloutkovým krémem a šlehačkou. Karamelová poleva jim vůbec nechybí.
Suroviny:
- Suroviny na křupavou vrchní vrstvu – craquelin:
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 25 g změklého másla
- Suroviny na odpalované těsto:
- 90 g vody
- 30 g mléka
- 70 g másla
- 1 lžíce cukru krystal
- 70 g hladké mouky
- 2 vejce + 1 žloutek
- špetka soli
- Dokončení:
- žloutkový krém – najdete u receptu na „Košíčky plněné italským krémem a ovocem“
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr moučka
Postup:
- Ze všeho nejdříve si připravím craquelin (těsto na křupavou vrstvu). V míse zpracuji z mouky, cukru a másla těsto, které rozválím mezi pečícím papírem na tenkou vrstvu. Dám chladit do lednice. Poté vykrájím kolečka (průměr 6 cm) a dám zase zpět do lednice.
- Rozpálím si troubu na 200°C (horkovzduch) a vyložím plech pečícím papírem.
- Připravím si odpalované těsto. V kastrolu na sporáku přivedu k varu vodu, mléko, sůl, cukr a máslo. Přidám mouku a míchám. Jakmile se přestane těsto lepit na vařečku a na dně kastrolu se začne tvořit povlak, vypnu sporák a těsto přendám do robotu s K-metlou. Těsto nechám chvíli zchladnout a začnu postupně zašlehávat vejce se žloutkem do hladkého lesklého těsta.
- Těsto naplním do cukrářského pytlíku a na plech s pečicím papírem nastříkám větrníky o průměru cca 5 cm.
- Na takto připravené větrníky položím kolečka craquelinu. Peču v rozpálené troubě 20 minut, poté stáhnu teplotu na 160 a ještě 10 minut dopékám. V tuto dobu neotvírám dvířka. Po dopečení, pootevřu dvířka trouby a ještě nechám alespoň 20 minut sušit.
- Krém a šlehačku si připravím ještě před pečením a nechám v lednici.
- Větrník rozříznu a spodní díl naplním žloutkových krémem. Na něj nastříkám pomocí cukrářského sáčku šlehačku a přikryji vrchním dílem větrníku.
- Servíruji jemně poprášené moučkovým cukrem.



