Tato úprava křidélek je u nás asi nejoblíbenější. Jakmile se mi v mrazničce nashromáždí větší množství kuřecích křidélek, už se těším na večeři. Hlavně, když vidím mého mladšího syna, který má omačku jak na talíři tak na tvářích od ucha k uchu. Od té doby, co jsem dostala rýžovar, máme rýži skoro ke všemu. Ale domácí chléb od mého táty je víc než výborná příloha.
Suroviny:
- 10 -12 ks kuřecích křidélek
- sůl,pepř
- suroviny na omáčku:
- 1/4 h hoisin omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1/2 lžičky sezamového oleje
- 1/2 h šťávy z pomeranče
- 2 nastrouhané stroužky česneku
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce sezamových semínek
Postup:
- Troubu rozpálím na 200°C.
- Kuřecí křidélka zbavená lepek osolím, opepřím. Pokladu na pekáček a dám péct cca na 30 minut.
- Poté vyndám pekáček na pracovní plochu a připravím si omáčku.
- Do pánve (wok) naliji sezamový olej, přidám česnek a zázvor. Dále přilji hoisin omáčku, sojovou omáčku, šťávu z pomeranče, přidám cukr a zahřeji.
- Do omáčky přidám křidélka a zahřěji, dokud omáčka nezhoustne a křidélka jí jsou obalená.
- Na závěr křidélka zasypu sezamem. Na talíři ještě přeliji omáčkou. Podávám s rýží.