Asi jedno z nejoblíbenějších mexických jídel jsou tacos. Existuje nekonečně mnoho variací na tacos, ale u nás doma preferujeme ty s kuřecím masem nebo carnitas (s vepřovým trhaným masem). Ráda je doplňuji salátem z rajčat a cibule (pico de gallo), ochuceným ledovým salátem, sýrem a nesmí chybět salsa. Používám malé kukuřičné nebo ´pšeničné tortilly a to podle toho, které zrovna máme doma.
Suroviny:
- 2 kuřecí prsa ochucená směsi koření
- lžíce olivového oleje
- kořenící směs na kuře: 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky sušené cibule, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky chilli,
- pico de gallo : 3 rajčata, 1 menší cibule, parička jalapenos, štáva z citronu, sůl,
- ledevý salát
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 6 ks menších pšeničných tortill
- rajčatová salsa (kupovaný dip)
- 50 g nastrouhaného čedaru
Postup:
- V míse promíchám nakrájený ledový salát se lžíci majonézy a lžičkou worcestrové omáčka. Osolím, opepřím.
- Také si připravím salát pico de gallo. Do misky dám nadrobno nakrájená rajčata, nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou paričku. Zakápnu šťávou z citronu, osolím a vše promíchám.
- Kuřecí prsa si okořením a nakrájím na kostky. Na pánev dám lžíci oleje a kuřecí prsa osmažím do zlatohněda. Jakmile je maso opečené, můžu začít kompletovat.
- Tortillu ohřeji nad hořícím plynovým sporákem (můžeme i mikrovlnné troubě). Na měkkou tortillu pokladu ve vrstvách ochucený salát, opečené kuřecí maso a pico de gallo. Vše zastříknu rajčatovou salsou a posypu strouhaným sýrem.
- Servírují 2 ks přeložené, naplněné tortilly.

