Zjisila jsem, že lívance u nás nejsou nikdy špatně. Tentokrát jsem je doplnila o ovesnou mouku a zase se všechny snědly.
Suroviny:
- 1 h hladké mouky
- 1 h ovesné mouky
- 2 lžíce tmavého cukru
- 1 lžička práčku do pečiva
- 1/2 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 a 1/2 h podmáslí
- 1/4 h rostl. oleje
- 2 vejce
Postup:
- Připravím si pánev na smažení lívanců.
- V míse smíchám dohromady mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. V jiné míse promíchám podmáslí, vejce. Poté přileji tekuté přísady do moučné směsi, aby vzniklo hustší ale tekuté těsto.
- Rozpálím pánev pomazanou máslem a naběračkou nanáším těsto. Když začnou okraje hnědnou, otočím je a dopeču i drouhou stranu asi 30 vteřin.
- Upečené lívance pokládám na talíř. Přikryji je obráceným talířem nebo přikryji utěrkou a zabalím od igelitového sáčku.
- Livance servíruji přeliji javorovým nebo agávovým sirupem, posypu ovocem.
Zamrazení:
Lívance po vychladnutí proložíme pruhy pečícího papíru a takto vytvořenou hromádku vložíme do sáčku na zmrazení. Dáme do mrazničky.
Před podáváním umístíme lívance na talíř vhodný do mikrovlnné trouby a ohřejeme (cca 30 vteřin na 1 kus¨).