Již nějakou dobu slibuji manželovi, že mu upeču makový dezert. Já osobně nejsem milovnicí maku a tak jsem se rozhodla pro kombinaci jemné makové rolády a odlehčeného krému. Jednoduše roládu nakrájím na pruhy, nanesu krém a zaroluji.
Suroviny
- 6 bílků
- 6 lžic cukru krupice ( 90g )
- 2/4 h polohrubé mouky ( 120g )
- 1/4 h mletého maku
- 2/4 h kukuřičného škrobu ( 50g )
- špetka soli
- 6 žloutků
- 3/4 h cukru krupice ( 150g )
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na krém:
- 2 h zakysané smetany ( pár hodin předem vykapaná v plátýnku )
- 1 h smetana ke šlehání
- 2 lžíce pistáciové pasty
- 4 lžíce cukru moučka
Postup:
- Troubu rozpálím na 180°C horkovzduch. Plechy (2ks) vyložím pečícím papírem.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám bílky a 6 lžíc cukru do pevného sněhu. Mezitím v míse promíchám polohrubou mouku s kukuřičným škrobem, makem a solí.
- Vyšlehaný sníh přendám do čisté mísy a do robotu dám šlehat žloutky s cukrem a vanilkou. Vyšlehám do světlé nadýchané hmoty.
- Do vyšlehaných žloutků opatrně vmíchám moučnou směs a poté ručně vmíchám sníh.
- Takto připravené těsto rozetřu na plechy a peču cca 10-15 minut.
- Na kuchyňskou desku rozložím utěrky, které popráším moučkovým cukrem. Po upečení vyklopím těsto na pocukrovanou utěrku a nechám vychladnout. Poté sundám pečící papír.
- Mezitím si připravím krém. V robotu se šlehací metlou vyšlehám smetanu s cukrem do tuhé šlehačky. V míse ručně prošlehám zakysanou smetanu s pistáciovou pastou a opatrně vmíchám šlehačku. Část krému nechám na závěrečné potření celého dortu.
- Pláty těsta nařežu na pruhy o šířce 15 cm, které potřu krémem. Stočím první pruh, přiložím na druhý, zaroluji, přiložím na třetí…. a pokračuji v rolování. Takto stočenou roládu postavím na podložku. Dort po obvodu přikryji páskou a stáhnu pomocí ráfku. Dám do lednice ztuhnout.
- Po vychlazení potřu zbývajícím krémem na povrchu i po obvodu. Ozdobím a servíruji.