Řezy, koláče a cheesecakes Sladká jídla Vše

Makový kynutý koláč

Musím se přiznat, že mák nepatří mezi moje oblíbence, avšak čas od času udělám radost mému muži a něco makového upeču. Tentokrát to byl kynutý koláč s makovou náplní doplněnou povidly a posypaný drobenkou.
Suroviny:

Suroviny na kynuté těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 150 g mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citronová kůra

Suroviny na makovou náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 – 2 lžíce mletých piškotů
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • rum, mletá skořice

Suroviny na drobenku:

  • 50 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g studeného másla
Postup:
  1. Začnu s přípravou kynutého těsta. Ve vlažném mléce s trochou cukru rozmíchám kvasnice a nechám vzejít kvásek.
  2. V robotu s hnětací metlou promíchám mouku, cukr, sůl, změklé máslo, kvásek, žloutek a citronovou kůru. Vypracuji hladké těsto. Mísu zakryji fólií a dám kynout na teplé místo alespoň než těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. Nyní si připravím makovou náplň. Do kastrůlku naleji mléko, přivedu k varu a přidám mák. Několik minut provařím a přidám cukr, špetku skořice, citr. kůru. Poté vmíchám povidla, rum a na zahuštění piškotové drobečky.
  4. Když náplň chladne, připravím si drobenku. V míse vypracuji mouku s cukrem a s kousky studeného másla drobenku.
  5. Rozpálím si troubu na 180°C . Obdélníkovou formu s odnimatelným dnem vymažu máslem a vysypu moukou.
  6. Těsto roztáhnu a vložím do připravené koláčové formy. Na těsto rozetřu po celé ploše makovou náplň a zasypu drobenkou.
  7. Dám péct na cca 40 minut do zlatohněda.
  8. Ještě teplé pokropím koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...