Musím se přiznat, že mák nepatří mezi moje oblíbence, avšak čas od času udělám radost mému muži a něco makového upeču. Tentokrát to byl kynutý koláč s makovou náplní doplněnou povidly a posypaný drobenkou.
Suroviny:
Suroviny na kynuté těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- 150 g mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 1 žloutek
- špetka soli
- citronová kůra
Suroviny na makovou náplň:
- 100 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 – 2 lžíce mletých piškotů
- 2 lžíce švestkových povidel
- 1/2 lžičky citronové kůry
- rum, mletá skořice
Suroviny na drobenku:
- 50 g hladké mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g studeného másla
Postup:
- Začnu s přípravou kynutého těsta. Ve vlažném mléce s trochou cukru rozmíchám kvasnice a nechám vzejít kvásek.
- V robotu s hnětací metlou promíchám mouku, cukr, sůl, změklé máslo, kvásek, žloutek a citronovou kůru. Vypracuji hladké těsto. Mísu zakryji fólií a dám kynout na teplé místo alespoň než těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Nyní si připravím makovou náplň. Do kastrůlku naleji mléko, přivedu k varu a přidám mák. Několik minut provařím a přidám cukr, špetku skořice, citr. kůru. Poté vmíchám povidla, rum a na zahuštění piškotové drobečky.
- Když náplň chladne, připravím si drobenku. V míse vypracuji mouku s cukrem a s kousky studeného másla drobenku.
- Rozpálím si troubu na 180°C . Obdélníkovou formu s odnimatelným dnem vymažu máslem a vysypu moukou.
- Těsto roztáhnu a vložím do připravené koláčové formy. Na těsto rozetřu po celé ploše makovou náplň a zasypu drobenkou.
- Dám péct na cca 40 minut do zlatohněda.
- Ještě teplé pokropím koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu.

