Když mě kamarád požádal o nějaký dezert, kterým by pohostil kolegy v práci, byla to jasná volba. Kombinace malin a pistácií se řadí mezi ty nejlahodnější a zároveň úprava řezů na jednotlivé čtverečky je ideální na přepravu. Od té doby je připravuji k různým příležitostem pravidelně.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 80 g hladké mouky
- 40 g mandlové mouky
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na pistáciový krém:
- 100 g mascarpone
- 120 g cream cheese
- 2 lžíce cukru moučka
- 100 g smetany ke šlehání 33 %
- 50 g bílé čokolády
- 20 g pistáciové pasty
Suroviny na malinový coullis:
- 250 g mražených malin
- 20 g vody
- 50 g cukru
- 1,5 g pektinu
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 100 g tmavé čokolády
- 100 g smetany ke šlehání
Postup:
- Troubu si rozehřeji na 180°C horkovzduch. Začnu s přípravou korpusu. Vejce s cukrem vyšlehám do světlé vaječné směsi. Do ní přimíchám obě mouky smíchané se solí a nakonec vmíchám rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Těsto rozetřu na připravený pečícím papírem vyložený plech a dám péct. Peču cca 10 minut.
- Upečený korpus vyjmu z formy, obrátím a opatrně sloupnu pečící papír. Nechám vychladnout. Poté rozdělím na dva stejně velké díly.
- Na malinové coulis přivedu v rendlíku maliny s vodou k varu. Cukr promíchám s pektinem a nasypu na maliny. Chvíli provařím. Vypnu sporák. Směs promixuji ponorným mixérem a propasíruji přes síto pro jemnější strukturu. Nechám zchladnout.
- Na krém si povolím bílou čokoládu v mikrovlnce a promíchám s pistáciovou pastou. Poté přeleji horkou smetanou a promíchám dohladka. Nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si robotu se šlehací metlou prošlehám mascarpone, cream cheese a cukr (mělo by vše mít pokojovou teplotu) a přišlehám pistáciovou čokoládovou směs. Hotový krém dám vychladit do lednice.
- Na vrch řezu si připravím čokoládovou polevu. Čokoládu v misce rozpustím pomocí horké smetany a vymíchám na hladkou, lesklou polevu.
- Nyní již mám vše připravené a začnu sestavovat řezy. První piškot natřu polovinou krému a na něj rozetřu1/2 malinového coullis. Přiložím druhý plát piškotu, který potřu druhou polovinou krému. Takto připravené upevním pomocí kovového obdélníkového ráfku a po celém povrchu rozetřu čokoládovou polevu. Dám zchladit do lednice.
- Servíruji nakrájené na malé čtverce, posypané kousky pistácií nebo sušených malin.
