Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes

Malinovo-pistáciové řezy

Když mě kamarád požádal o nějaký dezert, kterým by pohostil kolegy v práci, byla to jasná volba. Kombinace malin a pistácií se řadí mezi ty nejlahodnější a zároveň úprava řezů na jednotlivé čtverečky je ideální na přepravu. Od té doby je připravuji k různým příležitostem pravidelně.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na pistáciový krém:

  • 100 g mascarpone
  • 120 g cream cheese
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 100 g smetany ke šlehání 33 %
  • 50 g bílé čokolády
  • 20 g pistáciové pasty

Suroviny na malinový coullis:

  • 250 g mražených malin
  • 20 g vody
  • 50 g cukru
  • 1,5 g pektinu

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 100 g tmavé čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání
Postup:
  1. Troubu si rozehřeji na 180°C horkovzduch. Začnu s přípravou korpusu. Vejce s cukrem vyšlehám do světlé vaječné směsi. Do ní přimíchám obě mouky smíchané se solí a nakonec vmíchám rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Těsto rozetřu na připravený pečícím papírem vyložený plech a dám péct. Peču cca 10 minut.
  2. Upečený korpus vyjmu z formy, obrátím a opatrně sloupnu pečící papír. Nechám vychladnout. Poté rozdělím na dva stejně velké díly.
  3. Na malinové coulis přivedu v rendlíku maliny s vodou k varu. Cukr promíchám s pektinem a nasypu na maliny. Chvíli provařím. Vypnu sporák. Směs promixuji ponorným mixérem a propasíruji přes síto pro jemnější strukturu. Nechám zchladnout.
  4. Na krém si povolím bílou čokoládu v mikrovlnce a promíchám s pistáciovou pastou. Poté přeleji horkou smetanou a promíchám dohladka. Nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si robotu se šlehací metlou prošlehám mascarpone, cream cheese a cukr (mělo by vše mít pokojovou teplotu) a přišlehám pistáciovou čokoládovou směs. Hotový krém dám vychladit do lednice.
  5. Na vrch řezu si připravím čokoládovou polevu. Čokoládu v misce rozpustím pomocí horké smetany a vymíchám na hladkou, lesklou polevu.
  6. Nyní již mám vše připravené a začnu sestavovat řezy. První piškot natřu polovinou krému a na něj rozetřu1/2 malinového coullis. Přiložím druhý plát piškotu, který potřu druhou polovinou krému. Takto připravené upevním pomocí kovového obdélníkového ráfku a po celém povrchu rozetřu čokoládovou polevu. Dám zchladit do lednice.
  7. Servíruji nakrájené na malé čtverce, posypané kousky pistácií nebo sušených malin.


Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...