Řezy, koláče a cheesecakes Sladká jídla Vše

Svatomartiské podkovy podle M. D. Rettigové plněné mákem

Musím říct, že jsem se u přípravy těsta na podkovy dost pobavila, protože míry jako „žejdlík“ nebo „lot“ jsem neznala. Naštěstí mám novodobé vydání kuchařky, kde je tabulka s převody. I přestože je recept starý 200 let, zařadila jsem ho mezi svoje nej.
Suroviny:
  • 3 žejdlíky hladké mouky ( 1,44 litru )
  • 3 loty rozpuštěného másla ( 50 g)
  • 1 žejdlík smetany ( 0,48 l )
  • 1/2 balíčku kvasnic ( 21 g )
  • 1 lžíce cukru moučka
  • citronová kůřa z 1/2 citronu
  • špetka muškátového květu
  • špetka soli

Suroviny na makovou náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru krupice ( nebo podle chuti )
  • 1 lžíce medu ( nebo podle chuti )
  • mletá skořice, mletý hřebíček,mletý kardamon ( podle chuti )
Postup:
  1. V rendlíku na sporáku rozpustím máslo. Vypnu sporák. Do másla přidám smetanu a vmíchám kvasnice. Poté přidám cukr. Do robotu s hnětací metlou nasypu mouku, přidám koření, citronovou kůru a přileji kvasnice.
  2. Zadělám hladké, nelepivé těsto ( v případě, že je těsto řídké, přidám mouku ) a nechám kynout na teplém místě, dokud nemá těsto alespoň dvojnásobek svého objemu.
  3. Mezitím dám všechny suroviny do kastrůlku na sporák a připravím makovou náplň. Vše promíchám a provařím, aby vznikla hustá kaše.
  4. Vykynuté těsto vyválím na pomoučené pracovní desce na obdelník o tloušťce těsta 0,5 cm. Na těsto rozetřu makovou náplň a nařežu pásky široké 4 cm a dlouhé 8 cm. Těsto zavinu, konce zmáčknu, aby náplň nevytekla a dám na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Takto připravené podkovy dám ještě cca 15 minut kynout.
  6. Rozehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
  7. Podkovy potřu rozšlehaným vejce, posypu cukrem a dám péct. Peču do zlatohněda.
  8. Servíruji zasypané moučkovým cukrem. Nejlepší jsou asi hodinku po upečení.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...