Tyto dortíky jsou složeny s čokoládového korpusu, tvarohového krému a zrcadlovou polevou. Jejich příprava zabere dost času a navíc je potřeba počítat s jejich zamražením před politím polevou. Ale výsledek stojí opravdu zato.
Suroviny:
- čokoládový korpus jsem připravila z polovičního množství surovin ( viz. recept „Čokoládový narozeninový dort“ ) a upekla na plechu.
Suroviny na krém:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g smetanového sýra
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 lžíce cukru moučka
- 150 g smetany ke šlehání (33 %)
- 20 g želatinového ztužovače
- 40 ml vody
Suroviny na zrcadlovou polevu:
- 50 g tmavé čokolády
- 2 plátky želatiny
- 50 g smetany ke šlehání
- 50 g vody
- 60 g cukru krupice
- 25 g kakaa
- malé čokoládové tabulky
- rozdrecené sušenky Lotus
Postup:
- Ze všeho nejdříve si upeču kakakový korpus. Mezitím co chladne si připravím tvarohový krém.
- Smetanu vyšlehám dotuha. Želatinový ztužovač smíchám s vodou a postupně do ní zašlehám vyšlehanou šlehačku. Tvaroh promíchám se smetanovým sýrem, vanilkou cukrem a se šlehačkou.
- Na tácek položím silikonovou formu ve tvaru polokoulí. Otvory naplním po okraj tvarohovým krémem a vložím do mrazáku alespoň na 6 hodin.
- Po šesti hodinách vykrojím z korpusu kolečka nepatrně menší, než je průměr polokoulí. Zmražené dortíky vyndám z formy a položím na kolečka z korpusu. Dám do lednice.
- Nyní je čas na zrcadlovou polevu. Začnu tím, že plátky želatiny namočím do studené vody (asi 10 min). Mezitím si v kastrůlku smíchám smetanu, vodu a cukr. Přivedu jí k varu a přisypu kakao. Provařím, vypnu sporák a přidám nabobtnalou želatinu. Jakmile se želatina rozpustí, přeliji horkou směs přes síto na čokoládu a vymíchám do hladka.
- Dortíky položím na mřížku, pod kterou položím plech se silikonovou podložkou, kam bude přebytečná poleva stékat. Polevu si přeliji do džbánku a poliji dortíky. Spodní část dortíku obalím v drcených sušenkách.
- Teď už jen přendám dortíky na tácky a ozdobím. Já si připravuji tabulky hořké čokolády se zlatým nádechem.