Pokud jste tento opičí chléb ještě nepekli, určitě to udělejte. Já osobně jsem nevěřila tomu, jak rychle mizí ze stolu. Kynuté těsto provoněné skořicí a zalité spoustou másla, co více dodat.
Suroviny:
Suroviny na kynuté těsto:
- 250 ml teplého mléka
- 1/2 balíčku kvasnic
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru krupice
- 3 h hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce
- špetka soli
Suroviny na obalení:
- 1 h cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
- kůra z 1 pomernče
Suroviny na máslovou polevu:
- 120 g máslo
- 1/4 h hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Začnu přípravou kynutého skořicového těsta.
- Do vlažného mléka zamíchám droždí a nechám chvíli na odstát.
- Do robotu s hnětací metlou naleji mléko s droždím, máslo a přidám cukr. Začnu pomalu promíchávat a postupně přidávat mouku se skořicí a solí. Ke konci hnětení přidám 1/2 rozšlehaného vajíčka a zapracuji do pružného lepivého těsta.
- Mísu s těstem přikryji folií a dám na teplé místo kynout cca 1 hodinu.
- Rozpálím si troubu na 170 °C horkovzduch.
- Mezitím si připravím máslovou omáčku. V kastrůlku na sporáku si rozpustím máslo s cukrem a vanilkou. Vypnu a nechám mírně zchladnout.
- Do sáčku nasypu cukr se skořicí a kůru z pomeranče.
- Nakynuté těsto nakrájím na menší kousky, ze kterých vytvaruji kuličky a ty pak dám do sáčku s cukrem. Protřepu sáčkem tak, aby se všechny kousky obalili ze všech stran.
- Takto obalené kousky nasypu do máslem vymazané formy na chlebíček a přeliji máslovou omáčkou.
- Peču cca 25-30 minut dozlatova. Poté nechám mírně zchladnout na mřížce a vyklopím z formy.
- Většinou servíruji ještě teplé. Jsou takto nejlepší.