Sladká jídla Snídaně Vše

Monkey bread ( Opičí chléb )

Pokud jste tento opičí chléb ještě nepekli, určitě to udělejte. Já osobně jsem nevěřila tomu, jak rychle mizí ze stolu. Kynuté těsto provoněné skořicí a zalité spoustou másla, co více dodat.
Suroviny:

Suroviny na kynuté těsto:

  • 250 ml teplého mléka
  • 1/2 balíčku kvasnic
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3 h hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce
  • špetka soli

Suroviny na obalení:

  • 1 h cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • kůra z 1 pomernče

Suroviny na máslovou polevu:

  • 120 g máslo
  • 1/4 h hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
  1. Začnu přípravou kynutého skořicového těsta.
  2. Do vlažného mléka zamíchám droždí a nechám chvíli na odstát.
  3. Do robotu s hnětací metlou naleji mléko s droždím, máslo a přidám cukr. Začnu pomalu promíchávat a postupně přidávat mouku se skořicí a solí. Ke konci hnětení přidám 1/2 rozšlehaného vajíčka a zapracuji do pružného lepivého těsta.
  4. Mísu s těstem přikryji folií a dám na teplé místo kynout cca 1 hodinu.
  5. Rozpálím si troubu na 170 °C horkovzduch.
  6. Mezitím si připravím máslovou omáčku. V kastrůlku na sporáku si rozpustím máslo s cukrem a vanilkou. Vypnu a nechám mírně zchladnout.
  7. Do sáčku nasypu cukr se skořicí a kůru z pomeranče.
  8. Nakynuté těsto nakrájím na menší kousky, ze kterých vytvaruji kuličky a ty pak dám do sáčku s cukrem. Protřepu sáčkem tak, aby se všechny kousky obalili ze všech stran.
  9. Takto obalené kousky nasypu do máslem vymazané formy na chlebíček a přeliji máslovou omáčkou.
  10. Peču cca 25-30 minut dozlatova. Poté nechám mírně zchladnout na mřížce a vyklopím z formy.
  11. Většinou servíruji ještě teplé. Jsou takto nejlepší.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...