Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Mrkvové řezy s karamelovou polevou

Další recept z řady mých oblíbených řezů. Tentokrát díky mrkvy je korpus vláčný a doplnění o krém z tvarohu a zakysané smetany, který jsem zjemnila šlehačkou. Díky karamelové polevě je i dostatečně sladký.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 2 větší nastrouhané mrkve
  • 1 h hladké mouky ( 125g )
  • 1 h mandlové mouky ( 125g )
  • 2 lžičky práčku do pečiva
  • 2 vejce ( žloutky a bílky vzlášť )
  • 1/2 h cukru krupice ( 100g )
  • 125 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1 lžíčka citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka

Suroviny na krém:

  • 500 g zakysané smetany ( několik hodin nechám odkapat v plátýnku na sítku )
  • 1/4 h cukru moučka
  • 100 g tvaruhu ve vaničce
  • 1/2 lžičky sirupu z lískových oříšků
  • 250 g smetany ke šlehání 33%

Suroviny na karamelovou polevu:

  • 75 g krupicového cukru
  • 60 g vody
  • 60 g smetany ke šlehání 33%
  • 1 lžička kukuřičného škrobu ( 3g )
  • 1/2 lžíce vody
  • 1 plátek želatiny
Postup:
  1. Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch. V míse promíchám mandlovou mouku, hladkou mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Bílky vyšlehám s polovinou cukru do pevného sněhu. Dále v robotu vyšlehám do světlé pěny máslo s polovinou cukru. Poté přimíchám nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a vanilku. V případě potřeby naředím mlékem. Nakonec pomocí stěrky vmíchám pevné bílky.
  2. Takto připravenou směs rozetřu do připravené obdélníkové formy ( já používám pečící ráfky vyložené alobalem ), vyložené pečícím papírem a peču cca 30-40 minut do propečení. Upečený korpus přendám na mřížku a nechám vychladnou.
  3. Vychladlý korpus podélně prokrojím na 2 pláty a připravím si krém.
  4. V robotu se šlehací metlou prošlehám vykapanou zakysanou smetanu, tvaroh, cukr moučka a sirup. Poté přilejí smetanu ke šlehání a vyšlehám pevný krém. Dám chladit.
  5. První plát korpusu položím na servírovací talíř a na něj rozetřu 1/2 krému. Přikryji druhým plátem piškotu, který potřu zbylou polovinou krému. Na takto připravené řezy přiložím po obvodu folii a upevním jí pomocí kovového obdélníkového ráfku. Dám vychladit do lednice na cca 2-3 hodiny.
  6. Polevu připravím utavením cukru s vodou na zlatý karamel. Mezitím si namočím plátek želatiny v ledové vodě a smetanu ohřeji v mikrovlnce. Jakmile je karamel utavený, sundám pánev ze sporáku, přidám teplou smetanu a opatrně vrátím na sporák. Míchám do rozpuštění karamelu. Přidám škrob rozmíchaný ve vodě a povařím do zhoustnutí. Poté vypnu sporák, vmíchám želatinu a míchám do zchladnutí ( nesmí být moc vychlazený, aby příliš neztuhl ).
  7. Povrch dezertu poliji karamelovou polevou a dám znova do lednice ztuhnout.
  8. Servíruji nakrájené ( odkrojím nerovné okraje ) na úzké obdélníky a ozdobené plátky mrkve povařené v cukrovém sirupu.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...