Tento dezert připravuji tradičně poslení den v roce pro mého manžele, který slaví narozeniny. Samozřejmě slouží tento dezert i jako pohoštění pro přátelé při oslavě konce starého a začátku nového roku.
Suroviny:
- 4 bílky
- špetka soli
- 1 h cukru krupice
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g rozpuštění bílé čokolády
- cukráské zdobení
Postup:
- Troubu rozehřeji na 130°C.
- Připravím si plech s pečícím papírem.
- Do robotu se šlehací metlou vliju bílky se špetkou soli a přošlehám do jemné pěny. Přidám vanilku. Postupně začnu po lžících přidávat cukr a šlehám ( cca 4 minuty ), dokud nevznikne hustá , lesklá hmota. Poté popráším základ kukuřičným škrobem, pokapu octem a zlehka zašlehám do hmoty.
- Pomocí špachtle upravím sníh do požadovaného tvaru a dám do trouby.
- Plech vložím do trouby a teplotu stáhnu na 100°C. Korpus peču 1 – 2 hodiny, dokud nebude povrch suchý. Poté vypnu troubu, pootevřu dvířka a korpus nechám uvnitř vychladnout.
- Ze smetany ušlehám tuhou šlehačku a vmíchám bílou čokoládu.
- Na střed pusinky navrším šlehačku a posypu zdobením.