Oslava a jedlé dárky Slaná jídla Vše

Olivovo-citronový dip (Labne)

Jedná se vlastně o doma vyrobený krémový sýr z vykapaného jogurtu, který osolím, opepřím a ochutím. Já osobně miluji citronovou příchuť, ale dovedu si představit i česnek, oregáno, rozmarýn nebo oříšky….Příprava vyžaduje několik hodin času na vykapání jogurtu. Čím více mu dáte času, tím pevnější sýr bude.
Suroviny:
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky drceného pepře
  • hrst posekaných zelených oliv nakrájených najemno
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička sušených bylinek
Postup:
  1. V míse promíchám jogurt a všechny suroviny.
  2. Takto připravený jogurt přendám do cedníku vyloženým mušelínem. Zavážu do tvaru měšce a zavěsím. Nechám vykapat 6-12 hodin.
  3. Jakmile jsem spokojená s konzistencí, přendám labne na talíř a přejili zahřátým olivových olejem s chilli vločkami a citronovou kůrou.
  4. Servíruji s opečenou bagetkou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...