Vše

Pečivo z plundrového těsta

Já prostě miluju práci s kynutým těstem. A v případě plundrového těsta si to můžu užít naplno. Je to práce sice časově náročnější, ale ten výsledek mi to vynahradí.
Suroviny na těsto:
  • 90 ml teplé vody
  • 17 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 320 ml teplého mléka
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 450 g hladké mouky
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 400 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
Náplně:
  • maková – viz. recept „Makový kynutý koláč“
  • ořechová pasta – nadrcené mandle, vlašské ořechy s máslem a medem
  • slaná – prostě plátek šunky a mozzarelly
Potup:
  1. Začnu smícháním vody, droždí a 2 lžic cukru. Rozmíchám a dám na chvíli vzejít na teplé místo.
  2. Do mísy odměřím 2/3 množství mouky. K té naliji teplé mléko, ve kterém jsem rozpustíla sůl a 1 lžíci cukru. Poté přidám kvasnice a olej. Pomocí gumové stěrky zapracuji do mouky. Nechám vstřebat tekutinu do mouky asi 3 minuty a vyklopím na pomoučenou kuchyňskou plochu. Nyní začnu přidávat mouku a pomocí širší špachtle těsto zvedám a překládám. Těsto by mělo být pevné jen tak, aby se dalo přendat do mísy a tvarovat. Nechci v něm moc aktivovat lepek. Zpracované těsto přikryji fólií a nechám vykynout na 3-násobek svého objemu.
  3. Poté na pomoučené ploše roztáhnu těsto na obdélník o velikosti 20×30 cm, kdy ho přeložím na třetiny do tvaru obchodního dopisu. Vrátím do mísy, přikryji a nechám kynout cca 2 hodiny. Poté těsto vyklopím na tácek, zakryji a dám do lednice na 20 minut.
  4. Mezitím si v robotu s K-metlou opatrně vypracuji máslo se lžicí mouky tak, abych ho mohla rozetřít na těsto, avšak nesmí moc změknout. Jakmile se začně roztékat, musím ho dát zchladit do lednice.
  5. Vychlazené těsto roztáhnu nebo rozválím na obdelník o rozměrech 30×40 cm. Horní 2/3 těsta potřu máslem a složím obchodní dopis. Tzn. spodní nepotřenou třetinu těsta přehnu na prostřední díl a tu pak překryji horní třetinou potřeného těsta. Nyní mám 1 přeložení.
  6. Následuje 2 přeložení, kdy těsto otočíme o 90°C a vyválím obdélník 40×25 cm a znova přeložím na třetiny. Těsto dám vychladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
  7. Následuje další 3 a 4 přeložení. V případě, že se máslo srazilo na drobné šupinky, tak těsto lehce proklepu po celé ploše, dokud máslo opět nezměkne. Těsto zabalím do fólie, a dám do lednice na cca 2 hodiny. Když ho dávám do lednice přes noc, zatížím ho ještě prkénkem se závažím.
  8. Nyní je těsto připraveno k tvoření a pečení.
  9. Z 1/2 těsta si připravím croissanty (některé naplním naslano a pár naplním nutellou). Z druhé poloviny pak většinou připravím makové válečky a ořechové pletýnky.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...