A protože přijde období, kdy už cukety nemůžu ani vidět, ale pořád jich je moc, sáhnu po tomto receptu. Je to způsob, jak si pochutnat na cuketě i v zimě. Zároveň několik skleniček ráda rozdám jako jedlý dárek.
Suroviny:
- 1 větší cuketa nastrouhaná nahrubo (cca 1kg)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule nakrájené na tenké proužky
- 3 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- špetka kajenského pepře
- 2 lžíce octa Balzamico
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 h pasírovaných rajčat (500g)
- 1 lžička omáčky Sriracha
Postup:
- Troubu si rozpálím na 170°C horkovzduch. Připravím si zapékací formu s vyšším okrajem.
- V pánvi na olivovém oleji orestuji cibuli s česnekem do změknutí. Na závěr vmíchám cukru a nechám zlehka zkaramelizovat.
- Cuketu s cibuli promíchám v zapékací formě a přidám zbývající suroviny. Vše zamíchám a dám péct.
- Peču 40-50 minut a mezitím několikrát směs promíchám.
- Ještě horkou směs naplním do čistých sklenic, otočím dnem vzhůru a pod utěrkou nechám vychladnou.