Oslava a jedlé dárky Sendviče, tousty, svačiny Slaná jídla Večeře Vše Zelenina

Pečená cuketová směs na topinky do skleniček

A protože přijde období, kdy už cukety nemůžu ani vidět, ale pořád jich je moc, sáhnu po tomto receptu. Je to způsob, jak si pochutnat na cuketě i v zimě. Zároveň několik skleniček ráda rozdám jako jedlý dárek.
Suroviny:
  • 1 větší cuketa nastrouhaná nahrubo (cca 1kg)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nakrájené na tenké proužky
  • 3 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • špetka kajenského pepře
  • 2 lžíce octa Balzamico
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 h pasírovaných rajčat (500g)
  • 1 lžička omáčky Sriracha
Postup:
  1. Troubu si rozpálím na 170°C horkovzduch. Připravím si zapékací formu s vyšším okrajem.
  2. V pánvi na olivovém oleji orestuji cibuli s česnekem do změknutí. Na závěr vmíchám cukru a nechám zlehka zkaramelizovat.
  3. Cuketu s cibuli promíchám v zapékací formě a přidám zbývající suroviny. Vše zamíchám a dám péct.
  4. Peču 40-50 minut a mezitím několikrát směs promíchám.
  5. Ještě horkou směs naplním do čistých sklenic, otočím dnem vzhůru a pod utěrkou nechám vychladnou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář