Cukroví Vánoce Vše

Měkkoučké perníčky

Už z názvu je jasné, že tyto perníčky se mohou jíst hned, což je pro mé syny nutnost. Ty první perníčky mají totiž životnost 2 dny, a to je ještě musím schovávat. Výjímečné jsou díky přidání nastrouhané čokolády a my je považujeme za nejlepší ze všech perníčků, které jsme ochutnali. Abych se přiznala, po výtvarné stránce zaostávám, a tak většinu sníme bez polevy a několik „povedených“ ozdobených jich necháme na štědrovečerní tabuli.
Suroviny:
  • 60 g změklého másla (60g)
  • 1/2 h cukru moučka (60 g)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 20 g nastrouhané čokolády tmavé
  • 2 h hladké mouky (250g)
  • 1 lžíce kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička perníkového koření ( dobrovolné)
  • žloutek na potření
  • Suroviny na polevu:
  • 1 bílek
  • 1 a 1/2 h cukru moučka
  • 2 lžičky kukuričného škrobu
  • citronová šťáva – podle potřeby na ředění polevy
Postup:
  1. V robotu s K-metlou utřu máslo s cukrem a vajíčkem. Po několika minutách zapracuji med, kakao a čokoládu.
  2. V míse promíchám mouku s práškem do perníku a perníkovým kořením.
  3. Moučnou směs postupně zašlehám do vaječné směsi. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do fólie a dám do lednice vychladit.
  4. Troubu rozpálím na 180 °C a připravím si plechy s pečícím papírem.
  5. Těsto vyválím na pomoučené ploše na placku o tloušce 3 mm a vykrojím požadované tvary. Ty potom dám na plech a peču 5-8 minut.
  6. Ihned po vytažení z trouby potřu perníčky rozšlehaným žloutkem a přendám na mřížku. Nechám vychladnou.
  7. Zdobení: Do robotu se šlehací metlou proseji cukru moučku a přidám škrob s bílkem a špetkou citronové šťávy. Šlehám do požadované hustoty polevy. Poleva musí tvořit špičky a nesmí se stékat. Pomocí cukru a citrónové šťávy si reguluji požadovanou hustou. Jakmile jsem z hustotou spokojená, můžu popřipadě obarvit a poté vložit do zdobících sáčků s co nejmenším otvorem a zdobit.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář