Dezerty Sladká jídla Večeře Vše

Plněné dukátové buchtičky přelité vanilkovou omáčkou

Já osobně jsem dukátové buchtičky nijak nevyhledávala, ale připravovala jsem je pro syny. Od té doby, co jsem je začala připravovat tímto způsobem, si na nich ráda pochutnám i já. Já je mám ráda s marmeládou, jeden syn s nutellou a druhý jenom přelité vanilkovou omáčkou. Takže každý si najde ty své.
Suroviny:

Suroviny na buchtičky:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 32 g droždí
  • 140 g rozpuštěného másla
  • 80 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • špetká soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • meruňková marmeláda
  • nutella

Suroviny na vanilkovou omáčku:

  • 1/2 h smetany 33% (125ml)
  • 1 h mléka (250ml)
  • 1/4 h cukru krupice (50g)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
  • Začnu těstem. Do kuchyňského robotu s hnětacím hákem naliji 90 g rozpuštěného másla. Ve vlažném mléce rozmíchám droždí a přileji k máslu do robotu. Přidám ostátní suroviny a vypracuji hladké těsto. Mísu přikryji fólií a dám těsto kynout, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem.
  • Z vykynutého těsta odkrajuji válečky, z nichž některé naplním marmeládou nebo nutellou. Zbylé roupuštěné máslo promíchám se lžíci rumu a pomažu jednotlivé buchtičky po celém obvodu . Poté je kladu do máslem bohatě vymazaného pekáčku.
  • Peču v rozehřáté troubě na 175°C horkovzduch cca 15-20 minut do zlatohněda.
  • Mezitím si připravím vanilkovou omáčku. Mléko se smetanou ohřeji na sporáku. V misce prošlehám žloutky s cukrem, škrobem a vanilkou. Když začně mléko vřít, přiliji část ke žloutkům a promíchám. Poté naliji zpět k ohřátému mléku a míchám do zhoustnutí.
  • Buchtičky servíruji ještě teplé přelité vanilkovou omáčkou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...