Já osobně jsem dukátové buchtičky nijak nevyhledávala, ale připravovala jsem je pro syny. Od té doby, co jsem je začala připravovat tímto způsobem, si na nich ráda pochutnám i já. Já je mám ráda s marmeládou, jeden syn s nutellou a druhý jenom přelité vanilkovou omáčkou. Takže každý si najde ty své.
Suroviny:
Suroviny na buchtičky:
- 250 ml vlažného mléka
- 32 g droždí
- 140 g rozpuštěného másla
- 80 g cukru krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g mandlové mouky
- špetká soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce + 2 žloutky
- meruňková marmeláda
- nutella
Suroviny na vanilkovou omáčku:
- 1/2 h smetany 33% (125ml)
- 1 h mléka (250ml)
- 1/4 h cukru krupice (50g)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Začnu těstem. Do kuchyňského robotu s hnětacím hákem naliji 90 g rozpuštěného másla. Ve vlažném mléce rozmíchám droždí a přileji k máslu do robotu. Přidám ostátní suroviny a vypracuji hladké těsto. Mísu přikryji fólií a dám těsto kynout, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta odkrajuji válečky, z nichž některé naplním marmeládou nebo nutellou. Zbylé roupuštěné máslo promíchám se lžíci rumu a pomažu jednotlivé buchtičky po celém obvodu . Poté je kladu do máslem bohatě vymazaného pekáčku.
- Peču v rozehřáté troubě na 175°C horkovzduch cca 15-20 minut do zlatohněda.
- Mezitím si připravím vanilkovou omáčku. Mléko se smetanou ohřeji na sporáku. V misce prošlehám žloutky s cukrem, škrobem a vanilkou. Když začně mléko vřít, přiliji část ke žloutkům a promíchám. Poté naliji zpět k ohřátému mléku a míchám do zhoustnutí.
- Buchtičky servíruji ještě teplé přelité vanilkovou omáčkou.
