Asi málokdo si pod tímto nelibozvučným názvem vybaví sladkou pochoutku, plněnou čokoládou. Rugelach nebo-li židovské rohlíčky se plnily převážně ořechy nebo marmeládou, avšak u nás v rodině je daleko populárnější čokoláda nebo nuttela. Těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje díky přidání smetanového sýra.
Suroviny:
- 2 a 1/2 h hladké mouky (325g)
- 1/4 h cukru krystal (50g)
- 1/2 lžičky soli
- 220 g studeného másla
- 220 g smetanového studeného sýra
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g tmavé čokolády nebo 1 h nuttely
- 1 vejce na potření
- posypka a špetka soli na ozdobení
Postup:
- V kuchyňském robotu s K-metlou smícháme mouku, cukr, sůl. Přidám máslo nakrájené na kostky ( z lednice) a smetanový sýr (z lednice) . Zapnu robot na nízkou úroveň, ale nemíchám dlouho, aby v těstě zůstaly vidět hrudky másla a sýra. V tuto chvíli přidám žloutky, vanilku a mícháme, dokud se těsto nespojí. Těsto rozpůlím a vytvaruji 2 kolečka, která zabalím do fólie a dám chladit do ledničky klidně na den (stačí však i 1 hodina).
- Na náplň si rozpustím ve vodní lázni 200g tmavé čokolády.
- Vyndám si jedno těsto z lednice, vyválím na pomoučené ploše obdelník široký 45 cm x 22,5 cm a pomocí stěrky natřu v tenké rovnoměrné vrstvě čokoládu. Na horním dlouhém okraji vynechám asi 2 cm, které potřu rozšlehaným vajíčkem. Těsto tak začnu rolovat od sebe směrem k okraji potřeném vajíčkem.
- Takto zabalenou roládu položím švem dolů , přendám na tác a vložím vychladit do lednice alespoň na 30 min. Celé to zopakuji i s druhým kolečkem těsta.
- Troubu předhřeji na 180 °C a plechy vyložím pečícím papírem.
- Roládu vyndám a potřu vajíčkem, posypu velkou dávkou posypky a špetkou soli.
- Nakrájím 4 cm plátky, které postavím na plech posypkou nahoru. Dávám je tak 5 cm od sebe.
- Peču 20-25 min dozlatova. Vyndám z trouby, nechám 5 minut odpočinou a pak přenesu na mřížku, aby vychladly.