Asi většina z nás zná klasický vídeňský dort, kakaový korpus promazaný meruňkovou marmeládou a přelitý čokoládovou polevou. U nás doma k němu musí být hodně moc šlehačky.
Suroviny:
- 6 bílků
- 100 g krupicového cukru
- 130 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 6 žloutků
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g polohrubé mouky
- 150 g meruňkového džemu
- 1 lžíce rumu
Suroviny na polevu:
- 100 g tmavé čokolády
- 80 g smetany na šlehání 33%
Postup:
- Troubu rozehřejeme na 175°C horkovzduch. Připravím si dortovou formu o průměru 22 cm.
- Korpus. Začnu s rozpuštěním čokolády nad vodní lázní. Pak nechám zchladnout. Bílky s cukrem a špetkou soli vyšlehám do tuhého sněhu. V robotu se šlehací metlou vyšlehám máslo s cukrem moučka do pěny. Postupně přišlehám žloutky a opatrně vmíchám rozpuštěnou čokoládu. Zlehka zapracuji mouku a pomocí stěrky zapracuji ušlehané bílky. Naliji do dortové formy a dám péct 40 – 50 minut. Pomocí špejle zkontroluji, zda je korpus propečený.
- Nechám vychladnout na mřížce a připravím si čokoládovou polevu.
- Meruňkový džem povařím cca 2 minuty společně s rumem v kastrůlku na sporáku.
- Dort prokrojím na 3 pláty. Každý plát potřu meruňkovým džemem. Potřu i boky a celý povrch dortu. Pak dám vychladit do lednice.
- Nakonec rozliji na dort čokoládovou polevou a rozetřu tak, aby stekla na boky dortu.
- Servíruji se spoustou šlehačky.
