Čokoláda Dezerty Dorty Vše

Sacher dort

Asi většina z nás zná klasický vídeňský dort, kakaový korpus promazaný meruňkovou marmeládou a přelitý čokoládovou polevou. U nás doma k němu musí být hodně moc šlehačky.
Suroviny:
  • 6 bílků
  • 100 g krupicového cukru
  • 130 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g polohrubé mouky
  • 150 g meruňkového džemu
  • 1 lžíce rumu

Suroviny na polevu:

  • 100 g tmavé čokolády
  • 80 g smetany na šlehání 33%
Postup:
  1. Troubu rozehřejeme na 175°C horkovzduch. Připravím si dortovou formu o průměru 22 cm.
  2. Korpus. Začnu s rozpuštěním čokolády nad vodní lázní. Pak nechám zchladnout. Bílky s cukrem a špetkou soli vyšlehám do tuhého sněhu. V robotu se šlehací metlou vyšlehám máslo s cukrem moučka do pěny. Postupně přišlehám žloutky a opatrně vmíchám rozpuštěnou čokoládu. Zlehka zapracuji mouku a pomocí stěrky zapracuji ušlehané bílky. Naliji do dortové formy a dám péct 40 – 50 minut. Pomocí špejle zkontroluji, zda je korpus propečený.
  3. Nechám vychladnout na mřížce a připravím si čokoládovou polevu.
  4. Meruňkový džem povařím cca 2 minuty společně s rumem v kastrůlku na sporáku.
  5. Dort prokrojím na 3 pláty. Každý plát potřu meruňkovým džemem. Potřu i boky a celý povrch dortu. Pak dám vychladit do lednice.
  6. Nakonec rozliji na dort čokoládovou polevou a rozetřu tak, aby stekla na boky dortu.
  7. Servíruji se spoustou šlehačky.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...