Toto kynuté pečivo pochází ze Švédska, kde se peče hlavně na masopustní úterý. Je to lahodný nakynutý bochánek naplněný mandlovou pastou a přikrytý kopcem vanilkové šlehačky. Určitě si zaslouží upéct kdykoliv během roku.
Suroviny:
Suroviny na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička mletého kardamonu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 balíčku čerstvých kvasnic
- 1/4 h cukru krupice ( 50g )
- 1 vejce
- 100 g změklého másla
Suroviny na mandlovou pastu:
- 1/2 h mletých mandlí ( 60g )
- 1/2 h mletých lískových oříšků ( 60g )
- 1/2 h cukru moučka ( 60g )
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- špetku kardamonu
- 1/4 h smetany ke šlehání ( 60-120 ml nebo podle potřeby )
- 250 ml smetany na šlehání 33%
- 2 lžíce vanilkového cukru moučka
- cukr moučka na posypání
Postup:
- V robotu s K-metlou si připravím kynuté těsto. Do mísy naleji ohřáté mléko, do kterého přidám kvasnice a promíchám. Po chvíli přimíchám mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Přidám vejce a po částech přimíchám změklé máslo. Popřípadě přidávám mouku, dokud nevznikne pružné hladké těsto.
- Těsto nechám odpočinout cca 15 minut a rozdělím na bochánky, které pokládám na plech s pečícím papírem. Přikryji utěrkou a nechám kynout na teplém místě min. hodinu.
- Vykynuté bochánky potřu vajíčkem a vložím do rozpálené trouby.
- Troubu rozpálím na 190°C horkovzduch a peču do zlatohněda cca 15 minut. Poté vyndám na mřížku a nechám vychladnout.
- Na mandlovou pastu smíchám ořechy s cukrem, kardamonem, vanilkou a přidám takové množství smetany, abych docílila konzistenci lepivé pasty.
- Než budu plni,t uříznu vršky a bochánek mírně vydlábnu. Poté naplním lžící mandlové pasty.
- Na šlehačku vyšlehám smetanu s cukrem dotuha a pomocí cukrářského šáčku nanesu na bochánky a přiklopím vršky.
- Servíruji poprášené moučkovým cukrem.
