Vše

Švédské Semly

Toto kynuté pečivo pochází ze Švédska, kde se peče hlavně na masopustní úterý. Je to lahodný nakynutý bochánek naplněný mandlovou pastou a přikrytý kopcem vanilkové šlehačky. Určitě si zaslouží upéct kdykoliv během roku.
Suroviny:

Suroviny na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 balíčku čerstvých kvasnic
  • 1/4 h cukru krupice ( 50g )
  • 1 vejce
  • 100 g změklého másla

Suroviny na mandlovou pastu:

  • 1/2 h mletých mandlí ( 60g )
  • 1/2 h mletých lískových oříšků ( 60g )
  • 1/2 h cukru moučka ( 60g )
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetku kardamonu
  • 1/4 h smetany ke šlehání ( 60-120 ml nebo podle potřeby )
  • 250 ml smetany na šlehání 33%
  • 2 lžíce vanilkového cukru moučka
  • cukr moučka na posypání
Postup:
  1. V robotu s K-metlou si připravím kynuté těsto. Do mísy naleji ohřáté mléko, do kterého přidám kvasnice a promíchám. Po chvíli přimíchám mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Přidám vejce a po částech přimíchám změklé máslo. Popřípadě přidávám mouku, dokud nevznikne pružné hladké těsto.
  2. Těsto nechám odpočinout cca 15 minut a rozdělím na bochánky, které pokládám na plech s pečícím papírem. Přikryji utěrkou a nechám kynout na teplém místě min. hodinu.
  3. Vykynuté bochánky potřu vajíčkem a vložím do rozpálené trouby.
  4. Troubu rozpálím na 190°C horkovzduch a peču do zlatohněda cca 15 minut. Poté vyndám na mřížku a nechám vychladnout.
  5. Na mandlovou pastu smíchám ořechy s cukrem, kardamonem, vanilkou a přidám takové množství smetany, abych docílila konzistenci lepivé pasty.
  6. Než budu plni,t uříznu vršky a bochánek mírně vydlábnu. Poté naplním lžící mandlové pasty.
  7. Na šlehačku vyšlehám smetanu s cukrem dotuha a pomocí cukrářského šáčku nanesu na bochánky a přiklopím vršky.
  8. Servíruji poprášené moučkovým cukrem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...