Skořicové uzly a podzim jsou nesmrtelná kombinace. I když se jedná se o známou klasiku z kynutého těsta se skořicovou náplní, nás pořád baví. Navíc už teď vím , že jich napeču ještě moc a moc.
Suroviny:
- suroviny na těsto:
- 250 ml teplého mléka
- 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru krupice
- 3 h hladké mouky
- 1 lžička mletého kardamonu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 vejce
- špetka soli
- suroviny na náplň:
- 4 lžíce změklého másla
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 3 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1 lžičku hladké mouky
- zlatý sirup na potření po upečení
Postup:
- Do vlažného mléka zamíchám sušené droždí a nechám chvíli na teplém místě.
- Do robotu s hnětací metlou naleji mléko s droždím, máslo a přidám cukr. Začnu pomalu promíchávat a postupně přidávat mouku se skořicí, s kardamonem a solí. Ke konci hnětení přidám 1/2 rozšlehaného vajíčka a zapracuji do pružného lepivého těsta.
- Mísu s těstem přikryji folií a dám na teplé místo kynout na 1 hodinu.
- Mezitím si v míse utřu suroviny na náplň do hladké pasty.
- Vykynuté těsto poté rozválím na pomoučené ploše na obdelník o velikosti cca 40 x 50 cm a potřu skořicovou pastou. Poté těsto přeložím podélně na půl a nařežu na pruhy o šíři 2 cm. Ty zlehka zatočím do tvaru šroubovice a udělám z ní uzly, kdy konce těsta přilepím dospod.
- Rozehřeji si troubu na 200°C.
- Takto připravené uzly dám na plech s pečíčím papírem a nechám ještě chvíli nakynout. Po vykynutí potřu zbytkem vajíčka a peču 12-15 minut.
- Jakmile jsou uzly upečené do zlatohněda, vyndám je vychladnout na mřížku a ještě teplé potřu zlatým sirupem ( můžete použít i kukuřičný ). Získají krásný lesklý povrch.


