Dezerty Vše

Skořicové uzly

Skořicové uzly a podzim jsou nesmrtelná kombinace. I když se jedná se o známou klasiku z kynutého těsta se skořicovou náplní, nás pořád baví. Navíc už teď vím , že jich napeču ještě moc a moc.

Suroviny:
  • suroviny na těsto:
  • 250 ml teplého mléka
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3 h hladké mouky
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 vejce
  • špetka soli

  • suroviny na náplň:
  • 4 lžíce změklého másla
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1 lžičku hladké mouky

  • zlatý sirup na potření po upečení
Postup:
  1. Do vlažného mléka zamíchám sušené droždí a nechám chvíli na teplém místě.
  2. Do robotu s hnětací metlou naleji mléko s droždím, máslo a přidám cukr. Začnu pomalu promíchávat a postupně přidávat mouku se skořicí, s kardamonem a solí. Ke konci hnětení přidám 1/2 rozšlehaného vajíčka a zapracuji do pružného lepivého těsta.
  3. Mísu s těstem přikryji folií a dám na teplé místo kynout na 1 hodinu.
  4. Mezitím si v míse utřu suroviny na náplň do hladké pasty.
  5. Vykynuté těsto poté rozválím na pomoučené ploše na obdelník o velikosti cca 40 x 50 cm a potřu skořicovou pastou. Poté těsto přeložím podélně na půl a nařežu na pruhy o šíři 2 cm. Ty zlehka zatočím do tvaru šroubovice a udělám z ní uzly, kdy konce těsta přilepím dospod.
  6. Rozehřeji si troubu na 200°C.
  7. Takto připravené uzly dám na plech s pečíčím papírem a nechám ještě chvíli nakynout. Po vykynutí potřu zbytkem vajíčka a peču 12-15 minut.
  8. Jakmile jsou uzly upečené do zlatohněda, vyndám je vychladnout na mřížku a ještě teplé potřu zlatým sirupem ( můžete použít i kukuřičný ). Získají krásný lesklý povrch.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář