Když jsem letos poklízela v kuchyni, všimla jsem si, že mi zůstalo ještě hodně vlašských ořechů. Volba na jejich využití padla na toto vánoční cukroví , které mě mile překvapilo. Tyto hvězdičky provoněné ořechy a skořicí s bílkovou polevou patří určitě na vánoční stůl.
Suroviny:
- 2 bílky z velkých vajec
- špetka soli
- 1 a 1/2 h cukru moučky
- 3 a 1/2 h mletých vlašských ořechů
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Postup:
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám bílky se špetkou soli a polovinou cukru moučka do tuha. Asi tak 1/3 si odeberu na pozdější polevu.
- V míse promíchám ořechy, druhou polovinu cukru moučka, skořici, kardamon a citronovou kůru.
- Do bílků vmíchám ořechovou směs a vypracuji těsto. Následně zabalím a dám vychladit do lednice alespoň na 30 minut.
- Mezitím rozpálím troubu na 150°C a vyložím si plech pečícím papírem.
- Po vychlazení vyválím těsto na tloušťku 0,5 cm. Takto připravené těsto potřu bílkovou polevou, kterou jsme si na začátku odložili stranou.
- Pomocí vykrajovátka vykrojím těsto ve tvaru hvězdy a dám na plech.
- Peču cca 15 minut.