Na upečení kynutého květu jsem se už chystala několikrát, ale vždy z toho sešlo a ani nevím proč. Tentokrát už tomu nic nebránilo, dokud jsem nezjistila, že není mák. A protože vedle máku milujeme skořici, byla volba jasná. Taky jsem už předem věděla, že část upečeného květu použiji na francouský zapečený toust, který si získal staršího syna a zpříjemnil si tak ranní vstávání do školy.
Suroviny:
- 3 h hladké mouky
- špetka soli
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 h vlažného mléka
- 20g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 1/4 h rostlinného oleje
- suroviny na náplň:
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- 100 g másla
- 3 lžíce cukru krupice
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- žloutek rozmíchaný se lžičkou vody na potření
- zlatý sirup
Postup:
- Do robotu s nástavacem na kynutá těsta dám mouku se solí. Udělám důlek, do kterého vliji vlažné mléko rozmíchané s droždím. Promísím, přimíchám cukr a postupně oba žloutky. Těsto prohnětu a nakonec vliji olej. Vypracované těsto přikryji folií a nechám alespoň 1 hodinu kynout.
- Na náplň prošlehám máslo s cukrem, skořicí, kardamomen a vanilkou.
- Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch a připravím si plech vyložený pečícím papírem.
- Vykynuté těsto rozdělím na 3 části a ty vyválím na kruhové placky.
- Na plech poločím první placku a potřu části náplně. Takto navrstvím zbývající placky těsta. Pomocí skleničky označím střed a nožem nařežu 16 částí. Pomocí rukou zatočím těsto směrem od sebe a konce spojím. Takto pokračuji po celém obvodu.
- Celý květ potřu žloutkem a dám péct. Peču cca 40-45 minut do zlatohněda.
- Ještě teplé potřu pomocí mašlovačky zlatým sirupem.


