Dezerty Vše

Skořicový kynutý květ

Na upečení kynutého květu jsem se už chystala několikrát, ale vždy z toho sešlo a ani nevím proč. Tentokrát už tomu nic nebránilo, dokud jsem nezjistila, že není mák. A protože vedle máku milujeme skořici, byla volba jasná. Taky jsem už předem věděla, že část upečeného květu použiji na francouský zapečený toust, který si získal staršího syna a zpříjemnil si tak ranní vstávání do školy.
Suroviny:
  • 3 h hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 h vlažného mléka
  • 20g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 1/4 h rostlinného oleje
  • suroviny na náplň:
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 100 g másla
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • žloutek rozmíchaný se lžičkou vody na potření
  • zlatý sirup
Postup:
  1. Do robotu s nástavacem na kynutá těsta dám mouku se solí. Udělám důlek, do kterého vliji vlažné mléko rozmíchané s droždím. Promísím, přimíchám cukr a postupně oba žloutky. Těsto prohnětu a nakonec vliji olej. Vypracované těsto přikryji folií a nechám alespoň 1 hodinu kynout.
  2. Na náplň prošlehám máslo s cukrem, skořicí, kardamomen a vanilkou.
  3. Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch a připravím si plech vyložený pečícím papírem.
  4. Vykynuté těsto rozdělím na 3 části a ty vyválím na kruhové placky.
  5. Na plech poločím první placku a potřu části náplně. Takto navrstvím zbývající placky těsta. Pomocí skleničky označím střed a nožem nařežu 16 částí. Pomocí rukou zatočím těsto směrem od sebe a konce spojím. Takto pokračuji po celém obvodu.
  6. Celý květ potřu žloutkem a dám péct. Peču cca 40-45 minut do zlatohněda.
  7. Ještě teplé potřu pomocí mašlovačky zlatým sirupem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář