Dezerty Na tento měsíc Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Šlehačkový vanilkový cheesecake

Tento chesecake patří mezi ty pracnější, ale musím přiznat, že je snad nejlepší, který jsem do této doby ochutnala. Prostě ta práce za to stojí. Pokud ho připravíte na nějakou oslavu, budete za hvězdu.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 140 g rozmixovaných sušenek (použila jsem lotus + graham sušenky)
  • 60 g rozupuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce hnědého cukru

Suroviny na 1 vrstvu:

  • 400 g sýru cream cheese
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 a 1/2 h cukru krupice ( 150 g )
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na 2 vrstvu:

  • 100 g rozpuštěné bílé čokolády
  • 100 g sýru cream cheese ( tentokrát jsem použila mascarpone)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 200 ml smetany ke šlehání

Suroviny na 3 vrstvu:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
  1. Troubu rozpálím na 180°C. Dno dortové formy potřu máslem a vyložím pečícím papírem.
  2. Začnu přípravou sušenkového korpusu. Rozmixované sušenky promíchám se všemi surovinami, přendám do dortové formy a umačkám na dno. Peču cca 5-10 minut.
  3. Korpus vyndám z trouby a dám na mřížku vychladnout. Troubu stáhnu na 170°C a začnu s přípravou 2 vrstvy.
  4. Nejprve prošlehám sýr se zakysanou smetanou, poté postupně zašlehám cukr, vanilku a škrob. Prošlehám do jemného krému. Naliji na sušenkový korpus a dám péct na 20-30 minut. Okraje cheesecaku by měli být pevné, upečené lehce dozlatova, ale střed se bude jevit jako nedopečený ( v pohybu ).
  5. Cheesecake nechám zase zcela vychladnout a dám se do přípravy čokoládové vrstvy.
  6. Vyšlehám smetanu společně s cukrem a vanilkou do tuha. Rozpustím čokoládu ( v tomto případě jsem použila mikrovlnnou troubu ), nechám mírně zchladnout a vmíchám do prošlehaného sýru. Poté opatrně pomocí stěrky vmíchám do čokoládového sýru ušlehanou šlehačku a směs nanesu na vychlazený cheesecake.
  7. Takto připravený dort dám na několik hodin ( klidně i přes noc ) do lednice a druhý den si připravím poslední vrstvu.
  8. Na poslední nepečenou vrstvu vyšlehám smetanu s cukrem a vanilkou do tuha. Cheesecake vyndám z lednice. Pomocí nože objedu kraj a vyndám dort z formy na servírovací talíř. Nanesu šlehačku a celý povrch uhladím.
  9. Ničím již nedoplňuji a servíruji po větších kouscích, jelikož vím, že bude chutnat.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...