Když neodhadnu formu mých jedlíků a zbyde mi větší množství těstovin, sáhnu po tomto způsobu zpracování přebytků. Za pár dní je pak vytáhnu z mrazáku k večeři. Je pravda, že musím trochu s předstihem, ale vlastně mi to nevadí, protože se povalují v troubě a já mám čas i pro sebe…
Suroviny:
- 500 g těstovin (penne nebo dle nabídky dne)
- 6 lžic másla
- 1/3 h hladké mouky
- 2 a 1/2 h mléka
- 1/2 h smetany
- sůl, pepř
- 1 lžička omáčky sriracha ( není nutná)
- 1 h strouhaného sýru cheddar
- 1/3 h strouhaného sýru parmazán
- 2 lžíce podrcených cornflakes + 1 lžíce strouh. parmazánu na posypku
Postup:
- Těstoviny uvařím v osolené vodě do měkka, ale uvnitř by měly být stále trošku tužší ( na skus).
- V pánvi si rozpustím máslo , přimíchám mouku, míchám a opatrně provařím 5 minut. Přiliji mléko se smetanou, míchám než omáčka zhoustne. Poté přidám oba sýry, sůl, pepř, pálivou omáčku a míchám, dokud se sýr nerozpustí (popř. naředím mlékem). Vypnu hořák a ještě ochutnám.
- V tento moment přimíchám do omáčky uvařené těstoviny. Směs přeliji do máslem vymazané aluminiové mísy a posypu cornflakes s parmazánem.
- Vychlazené uzavřu pomocí alobalu a vložím do mrazničky.
- Před podáváním vložím směs do trouby a peču 2 hodiny na 160°C. Asi 30 minut před koncem směs odkryji a dopékám na 180°C dozlatova.
.