Patří mezi klasické skandinávské dezerty plné mandlové chuti, kterou mu dodávají plátky mandlí na povrchu koláče a marcipán uvnitř těsta. Peču ho vždy, když objevím ve špízi plátky mandlí.
Suroviny:
Suroviny na těsto:
- 200 g másla
- 1 a 3/4 h cukru moučka (200g)
- 100 g nastrouhaného marcipánu
- 4 vejce
- 2/4 h kukuřičného škrobu (50g)
- 1 h hladké mouky (130g)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na polevu:
- 1/4 h cukr krupice (50g)
- 1/3 h smetany ke šlehání (80ml)
- 80 g másla
- 1/3 h medu (80ml)
- 1/2 h plátků mandlí
Postup:
- Připravím si dortovou formu, kterou vyložím pečícím papírem. Rozehřeji troubu na 170°C horkovzduch.
- Přípravu těsta začnu nastrouháním marcipánu do mísy od robotu, ke kterému přidám cukr moučka a utřu pomocí K-metly. Mezitím rozpustím máslo a nechám zchladnout.
- K marcipánu přidám máslo a postupně přišlehám vejce, dokud se všechny vejce nespojí v jednu hmotu. Poté přidávám mouku smíchanou s kukuřičných škobem, práškem do pečiva a zapracuji. Nakonec přidám vanilkový extrakt.
- Těsto naliji do formy a dám péct. Peču cca 40 minut. Zkontroluji pomocí párátka, zda je těsto propečené. Po upečení dám korpus na mřížku zchladnout a připravím si polevu.
- Poleva: V kastrůlku na sporáku smíchám smetanu, máslo, cukr a med. Začnu zahřívat a jemně míchám, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Poté vypnu sporák a přimíchám plátky mandlí. Polevu naliji na korpus a rozeptřu až k okrajům.
- Nakonec rozpálím troubu na funkci gril a vložím koláč na cca 5 minut pod gril, dokud povrch koláče nezkaramelizuje. Hlídám, neodcházím od trouby.
