Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Tosca koláč

Patří mezi klasické skandinávské dezerty plné mandlové chuti, kterou mu dodávají plátky mandlí na povrchu koláče a marcipán uvnitř těsta. Peču ho vždy, když objevím ve špízi plátky mandlí.
Suroviny:

Suroviny na těsto:

  • 200 g másla
  • 1 a 3/4 h cukru moučka (200g)
  • 100 g nastrouhaného marcipánu
  • 4 vejce
  • 2/4 h kukuřičného škrobu (50g)
  • 1 h hladké mouky (130g)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na polevu:

  • 1/4 h cukr krupice (50g)
  • 1/3 h smetany ke šlehání (80ml)
  • 80 g másla
  • 1/3 h medu (80ml)
  • 1/2 h plátků mandlí
Postup:
  1. Připravím si dortovou formu, kterou vyložím pečícím papírem. Rozehřeji troubu na 170°C horkovzduch.
  2. Přípravu těsta začnu nastrouháním marcipánu do mísy od robotu, ke kterému přidám cukr moučka a utřu pomocí K-metly. Mezitím rozpustím máslo a nechám zchladnout.
  3. K marcipánu přidám máslo a postupně přišlehám vejce, dokud se všechny vejce nespojí v jednu hmotu. Poté přidávám mouku smíchanou s kukuřičných škobem, práškem do pečiva a zapracuji. Nakonec přidám vanilkový extrakt.
  4. Těsto naliji do formy a dám péct. Peču cca 40 minut. Zkontroluji pomocí párátka, zda je těsto propečené. Po upečení dám korpus na mřížku zchladnout a připravím si polevu.
  5. Poleva: V kastrůlku na sporáku smíchám smetanu, máslo, cukr a med. Začnu zahřívat a jemně míchám, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Poté vypnu sporák a přimíchám plátky mandlí. Polevu naliji na korpus a rozeptřu až k okrajům.
  6. Nakonec rozpálím troubu na funkci gril a vložím koláč na cca 5 minut pod gril, dokud povrch koláče nezkaramelizuje. Hlídám, neodcházím od trouby.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...